Ekosistem Fonksiyonları İçin Toprağın Önemi
05-12-2014



Üniversitemiz Genç Tema Topluluğu, “Bugün yarını düşünenlerin günü” sloganı ile yola çıkarak konuşmacı olarak Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Adiloğlu’nun katıldığı “Ekosistem fonksiyonları için toprağın önemi” konulu konferans düzenledi.

Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansta Prof. Dr. Adiloğlu, Toprağın tanımını yaparak ana materyal, iklim, yeryüzü şekilleri, organizma ve zamanın toprağı meydana getiren faktörler olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Adiloğlu, “Besin maddelerinin hemen hemen tamamına yakınını içeren toprak, tarımsal üretimin vazgeçilmez bir unsurudur ve yeterli önlemlerle korunamadığında kolaylıkla yitirilebilen bir doğal varlıktır” diyen Adiloğlu,  1 cm kalınlığındaki toprağın oluşumu için yaklaşık 500 yıl, 20 cm’ lik toprak derinliği için ise  10 000 yıl gerekli olduğunu belirtti.  Adiloğlu, “Açlık felaketine yol açan en önemli faktörlerin başında topraktaki verim kaybı, şiddetli erozyon, kötü çevre koşulları ve kimyasal yoğunluktan (gübre, pestisit, mazot kalıntıları sebebiyle) dolayı ürünlerin kalitelerinin azalması, toprakların sürdürülebilir verimliliklerinin bozulması gelmektedir” sözleriyle toprağın önemine dikkat çekti.

Programın sonunda Prof. Dr. Turgut Sağlam günün anısına Prof. Dr. Aydın Adiloğlu’na plaket takdiminde bulundu. 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>