Her yıl düzenlenen ve bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilen ''EKOLOJİ 2013'' sempozyumu, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi tarafından Rektörlük Konferans Salonu’nda başladı.
Sempozyumun açılış törenine, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, İl Emniyet Müdürü Ali Yılmaz, Üniversitemiz Rektör Yardımcıları, öğretim görevlilerimiz, Türkiye’nin farklı üniversitelerinden öğretim görevlileri ile öğrenciler katıldı.
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Gençtan, Ekoloji Sempozyumu Düzenleme Kurulu adına açılış töreninde yaptığı konuşmada artan nüfus ve yaşam standartlarının yükselmesinin tarım, toprak ve su gibi alanlarda yol açtığı tehlikelere değindi. Prof. Dr. Gençtan, “Günümüzde nüfus ve tüketim olgusu tahmin edilemeyecek hızla artmaktadır. Hızla artan tüketimin karşılanması için doğal kaynakların tüketimi artmaktadır. Dünyadaki bu kötü gidişi durdurmak için ülkeler, çıkarlarını göz ardı ederek, bir takım çalışmalar gerçekleştirmektedirler” dedi.
Sempozyumun açılış töreninde konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Ekolojinin önemine dikkat çekerek, “Ekoloji genel anlamıyla canlıların çevresi ile olan ilişkilerini inceleyen bilim dalı olarak tanımlanırken, son yıllarda artan çevre sorunlarıyla birlikte kapsamı değişmiş, sağlıklı yaşam koşullarını inceleyen bilim dalına dönmüştür” dedi. Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek sözlerini, “Dünyada nüfus hızla artmaktadır. Buna bağlı olarak tüketim de ileri boyutlara ulaşmıştır. Teknolojik gelişmelerle birlikte dünyadaki sorunlar ciddi boyutlara ulaşmıştır. Böyle çalışmalar ile çevre sorunları alanında farkındalık yaratılmalı, çevre dostu teknolojiler geliştirilmeli” şeklinde tamamladı.
Sempozyumun açılış bildirisi, Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarım Bitkileri Öğretim Üyesi Prof. Dr. Temel Gençtan’ın “Ekoloji ile Tarım” konulu sunumuyla başladı. Prof. Dr. Gençtan, insanlık tarihinin en önemli gelişmesini 12 bin yıl önce başlayan ‘tarım’ olarak tanımladı. İnsanlık tarihinin en önemli gelişmesini tehdit eden en önemli sorunun nüfus artışı olduğunu belirten Prof. Dr. Gençtan, “Küresel ısınma, sera etkisi, hava, su ve toprak kirliliği, erozyon gibi tehlikeler, ekolojik düzeni tehdit etmektedir” dedi.
“Ekosistem ve Ekolojik Denge” konulu açılış bildirisini ise Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Altın sundu. Prof. Dr. Murat Altın, “Bir ekosistemdeki canlılara ait biyolojik ve fizyolojik aktivitelerin hiçbir şekilde sorun yaratmayacak şekilde devam etmesine ekolojik denge denir. Bitkiler ve hayvanlar ortamlara uygun olarak değişimler göstermektedir. Ekosistemlerin bozulması canlıların bu düzenini, dolayısıyla dünyamızı tehdit etmektedir” dedi.
İstanbul Orman Bölge Müdür Yardımcısı Şahin Aybal, 4 ili bünyesinde bulunduran bölgenin orman varlığı, biyolojik çeşitliliğ ve ağaç çeşitlerini anlattı. Aybal, Bölge Müdürlüğünün ekolojik çeşitliliğe katkısını dile getirirken, ormanları tehdit eden tehliklere karşı geliştirilen projelerden bahsetti.
Açılış töreninin ardından sempozyumda emeği geçenlere teşekkür plaketi takdim edildi.
Tıklayınız ...
Üniversitemiz Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Yüksekokul Sekreteri Emin AKSAN'ın annesi Emine AKSAN vefat etmiştir. Cenazesi 19.11.2024 Salı...
Tıklayınız. ...
Tıklayınız. ...
Tıklayınız. ...
Tıklayınız. ...