Edirne Ulus Pazarı ve Tekirdağ Lavanta Günleri Konferansı
21-12-2021



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından “Edirne Ulus Pazarı” ve “Tekirdağ Lavanta Günleri” konularını içeren bir konferans düzenlendi. Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe Coğrafya Bölümü Bölüm Başkanı Doç. Dr. Emre ÖZŞAHİN, Coğrafya Bölümü Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Kübra ERHAN, Dr. Öğr. Üyesi İlker EROĞLU, Öğr. Gör. Dr. Mehmet ÖZDEŞ ve çok sayıda öğrenci katıldı.

“Edirne Ulus Pazarı” konusunda sunum yapan Dr. Öğr. Üyesi Kübra ERHAN, Edirne’nin haftalık pazarlarının zamansal ve mekânsal dağılışlarını değerlendirerek, pazarların yerel ticaretteki öneminden bahsetti. Edirne şehrinde haftanın beş günü pazar kurulduğunu, pazar esnafı ve müşteri yoğunluğu dikkate alınarak pazarlar açısından ticari aktivitenin en yoğun olduğu günün Ulus Pazarının etkisiyle cuma günü olduğunu belirtti. Dr. Öğr. Üyesi ERHAN konuşmasında, Ulus Pazarına hem Trakya genelinden hem de komşu ülkelerin yakın yerleşim birimlerinden gelenlerin rağbet gösterdiğini, Bulgar müşteriler başta olmak üzere günü birlik geliş-gidişlerin yanı sıra pazarın kurulduğu günün öncesinden gelinip hafta sonu dönülmesi, konaklama ve yeme-içme sektörünün şehrin ekonomisine de önemli katkılar sağladığını açıkladı.

“Tekirdağ Lavanta Günleri” konulu sunumda ise Doç. Dr. Emre ÖZŞAHİN, hem dünyada hem de Türkiye’de yaygın bir şekilde faydalanılan tıbbi ve aromatik bitkilerden biri olan lavanta bitkisinin, endüstri, kozmetik, tıp, gıda ve süs bitkisi gibi alanlarda çok çeşitli amaçlarla kullanıldığını ve ayrıca son yıllarda turizm ve rekreasyon amacıyla rağbet görmeye başladığını vurguladı. Tekirdağ Lavanta Günleri isimli festivalin kısa süreli olmasına rağmen oldukça önemli sayıda insanın katılım gösterdiğini belirterek, bölge turizmi için önem taşıdığının altını çizdi. Alternatif turizm bakımından lavanta festivalinin önemli bir çekicilik kaynağı olduğunu vurgulayan Doç. Dr. ÖZŞAHİN, festivalin kitap okuma, pilates, halkoyunları, müzik organizasyonları ve fotosafari gibi alternatif etkinliklerle desteklendiğini belirtti. İlk kez düzenlenmesine rağmen yerli ve yabancı turistlerin de bulunduğu festivale çok fazla ziyaretçi katıldığına dikkat çekti.

Etkinlik, soru-cevap bölümünün ardından toplu fotoğraf çekimiyle son buldu.

 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>