E-Fatura Uygulamasına Geçişle İlgili Önemli Duyuru
01-04-2022



Üniversitemize e-fatura düzenleyecek olan firmalar, kullandıkları e-fatura programında gerekli güncellemeleri ekteki teknik kılavuzda gösterildiği şekilde "özel entegratör" işlemlerini yaptırmaları gerekmektedir. Üniversitemize düzenlenen e-faturaların senaryosu "KAMU" / "TEMEL FATURA" olarak seçilecektir.

Fatura düzenleme aşamasında, birinci VKN (vergi kimlik numarası) alanına Üniversitemizin mükellefiyete tabi olduğu VKN'sı (6290451593)-Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü Özel Kalem; İkinci VKN alanına ise satın almayı yapan/hizmetten faydalanan ve ödeme işlemlerini gerçekleştirecek olan harcama biriminin vergi kimlik numarası yazılacaktır.

Bazı firmaların her iki VKN alanına (Ödemeyi Yapacak VKN alanına da) 6290451593 vergi kimlik numarasını girdikleri görülmektedir. Ödemeyi Yapacak VKN alanına (ikinci VKN alanına) 6290451593 vergi kimlik numarası YERİNE ilgili harcama biriminin vergi kimlik numarasının girilmesi gerekmektedir.

Örneğin, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İdari ve Mali Daire Başkanlığının X şirketinden hizmet satın aldığını varsayarsak; faturanın birinci VKN alanına Üniversitemizin VKN’sı (6290451593)-Namık Kemal Üniversitesi Rektörlüğü Özel Kalem, ikinci VKN alanına ise Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İdari ve Mali Daire Başkanlığının VKN'sı yazılacaktır.

Kullandıkları e-fatura programı ara yüzünde Ödemeyi Yapacak VKN alanını göremeyen firmaların, aşağıdaki GİB duyurusuna ve Teknik Kılavuza uygun olarak muhasebe programlarını güncellemeleri gerekmektedir.

E-Faturaya Yapılacak İtiraz:

Bilindiği üzere; hatalı düzenlenmiş olan faturaların iptali için, Türk Ticaret Kanunu'nda belirtilmiş olan harici yollarla itiraz edilmesi gerekmektedir. Harcama birimleri itirazlarını ekte yer alan E-FATURA İTİRAZ KILAVUZU’na göre gerçekleştirilebilir.

 

Konuya ilişkin evraklar aşağıda yer almaktadır.

 

Bakanlığa ait üst yazı için tıklayınız

E-Fatura Iptal Ihtar Itiraz Bildirim Kilavuzu için tıklayınız

E-fatura uygulama klavuzu için tıklayınız

Gelir İdaresi Başkanlığına ait duyuru için tıklayınız

Kamu E-Fatura Teknik Kilavuzu için tıklayınız

 

İrtibat İçin:

Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı
Mali Hizmetler Uzmanı Hüseyin BOYACI, Dahili tlf. 1507

 




>