Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Biyoteknoloji Topluluğu tarafından bu yıl beşincisi gerçekleşen “Biyoteknoloji Günleri” yoğun katılım ile Rektörlük Konferans salonunda gerçekleştirildi.
Programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU, Veteriner Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Gürsel DİNÇ, çok sayıda akademisyen ile çeşitli kurum ve kuruluşlardan gelen ilgililer, üniversitemiz ve çeşitli üniversitelerden akademisyen ve öğrencilerin yanı sıra bölgemizdeki Anadolu ile Fen Liselerinden öğrenciler katıldı.
Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü öğrencisi ve Topluluk Başkanı Menekşe KOYUNCU’nun topluluğu tanıtıcı konuşmasının ardından, açılış konuşmasını Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat yaptı.
Bu yıl beşincisi yapılan etkinliğe her geçen yıl katılımın daha da arttığını bu yıl 500’ün üzerinde katılımcı olduğunu belirten Prof. Dr. ARAT, “Bu etkinliği gerçekleştiren Tarımsal Biyoteknoloji öğretim üyelerine ve öğrencilerimize çok teşekkür ediyorum, Biyoteknoloji birçok bilim dalını kapsamaktadır, sağlık, bitkisel ve hayvansal üretim, çevre, tekstil olmak üzere hayatımızın her alanında karşılaşmaktayız, teknolojiyi kullanan değil teknolojiyi üreten bireylerin yetişmesi için elimizden ne geliyorsa yapmalıyız, bu hedefi gençlerimizin beynine üniversiteye gelmeden yerleştirmeliyiz, bu amaca hizmet için biz iki yıldır bu etkinliğimize lise öğrencilerimizi de davet ediyoruz dedi. Etkinlik sonrasında biyoteknoloji ürünü olan üniversitemiz çiftliğinde bulunan Türkiye’nin ilk sığır klonlarını ve bitki doku kültürü ile yılda bir milyon bitki üretmeyi hedeflediğimiz Naip Mahallesinde kurulan birimimizi ziyaret edebilirsiniz, hepinize verimli bir gün diliyorum diyerek tüm katılımcılara teşekkür etti.
Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU konuşmasında, tarımsal üretimde biyoteknolojinin önemine dikkat çekerek üniversitemizde bu yönde alt yapı yatırımlarına önem verildiğini, hayvansal üretim için çiftlik parkı, bitkisel üretim için Naip Mahallesinde kurulan birimi, Ziraat Fakültesi altında Tarımsal Biyoteknoloji Bölümünün alt yapısının güçlendirilmesini örnek olarak verebileceğini sözlerine ekledi. Tarımsal Biyoteknoloji bölümümüzün her yıl gerçekleştirdiği kongrenin katılımcılar için çok faydalı olacağı kanaatindeyim, herkese katılımlarından dolayı teşekkür ediyorum” dedi.
Üniversitemiz Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, biyoteknoloji ile doğadaki tüm ürünlerin iyileştirilmesinin ve geliştirilmesinin hedeflendiğini söyledi. Naip Mahallesi'nde oluşturulan Ziraat Biyotek Laboratuvarı ile bitki üretimi gerçekleştirileceğini hatırlatan Rektör ŞAHİN, şöyle devam etti: "Biyoteknoloji canlıların iyileştirilmesi, ürünlerin geliştirilmesi için modern teknolojinin doğa bilimine uygulanmış halidir. Naip Mahallesi'nde TRAKYA Kalkınma Ajansı'nın desteği ile Ziraat Biyotek adıyla bir laboratuvar oluşturuldu. Bu laboratuvarda yılda tohumlama yöntemi ile yaklaşık olarak bir milyon bitki üretimi hedefleniyor. Bu tür faaliyetlerin üniversitemizde artması çok önemli. Bu tür çalıştaylarımızın, etkinliklerimizin ve konferanslarımızın artmasını diliyoruz."
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü ve PPR Biyoteknolojileri Araştırma Grubu Üyesi Prof. Dr. Serhat PABUCCUOĞLU, üreme biyoteknolojinin geçmişten ve bugüne geldiği noktadan bahsederek biyoteknolojinin hayvansal üretimdeki rolünün önemi ve nanobiyoteknoloji ile hayvan ıslahında çok daha hızlı sonuçlar alındığından bahsettikten sonra, biyoteknoloji uygulamalarında kullanılmak üzere geliştirdikleri nano taşıyıcı ürünleri işaret ederek, yurt dışına bağımlılığın azaltılması için bu tip ileri teknoloji ürünlerinin ülkemizde üretilmesinin önemini vurguladı.
Trakya Üniversitesi, Mühendislik Fakültesi, Gıda Mühendisli Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Hacı Ali GÜLEÇ, prebiyotik ve probiyotik özellikli gıdaların beslenmedeki öneminden bahsederek önemli prebiyotiklerden olan galakto-oligosakkaritlerin doğal olarak bulunduğu kaynaklar ve kontrollü şartlarda üretimleri konularında bilgi verdi. Doç.Dr. GÜLEÇ, galakto-oligosakkaritlerin enzimatik yollarla üretimi ve bu üretimde verim arttırma metotlarına değindiği konuşmasında, membran teknolojisinin bu üretimde kullanımı ve ülkemiz için taşıdığı yenilik potansiyeline vurgu yaptı.
Ankara Üniversitesi, Biyoteknoloji Enstitüsü, öğretim üyesi Prof. Dr. Ali ERGÜL Biyoçeşitlilik ve Transgenik Bitkiler Kapsamında Bitki Biyoteknolojisinin Tarımda Kullanım Alanları konulu konuşmasında, bitkisel üretimde transgenik bitki üretiminin amaçları, avantajları ve dezavantajları hakkında bilgiler paylaşırken bitkilerde verim özelliklerinin moleküler markör destekli seleksiyon ile geliştirilebileceğini, ancak bitki zararlılarına dirençlilik gibi bazı özeliklerin aktarılması için transgenik teknolojiden faydalanılmasının daha uygun olduğunu, ayrıca bu genetik değişikliklerde crips-pr-cas9 gibi yeni gen düzenleme yöntemlerinin daha güvenilir olacağını vurguladı.
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Cüneyt AKI “Bitki Doku Kültürü ve Biyoteknolojik Uygulamalardaki Önemi” konulu konuşmasında, bitkisel üretimde bitki hücre ve doku kültürü tekniklerinin kullanım alanları ile bu alanda endemik ve süs bitkilerinin klonal çoğaltımı üzerine yapmış oldukları çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Ayrıca etkinliğe destek veren firmalardan biri olan Yerli tohum firması MAY Tohum yetkilileri tarafından firmanın tanıtımı yapılarak, biyoteknoloji ile ilgili yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verildi.
Katılımcıların sorularının yanıtlanmasının ardından günün anısına tüm konuşmacılara teşekkür belgesi takdim edilmesiyle program son buldu. Programın ardından Üniversite çiftliğinde bulunan klon sığırlar ve Naip Mahallesinde kurulan Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim Birimi ziyaret edildi.
Üniversitemiz Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Yüksekokul Sekreteri Emin AKSAN'ın annesi Emine AKSAN vefat etmiştir. Cenazesi 19.11.2024 Salı...
Tıklayınız. ...
Tıklayınız ...
Tıklayınız. ...
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi 1992-1995 Dönemi Dekanı ve Tarla Bitkileri Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat ALTIN'ın eşi, Teknik Bilim...
Tıklayınız. ...