Avrupa Birliği ERA-NET Destekli Variable Rate Operations For Orchards Projesi Başarıyla Tamamlandı
16-11-2020



Danimarka Aarhus Üniversitesi’nden Prof. Dr. Claus Aage Sorensen’in Koordinatörlüğünde Türkiye, Danimarka, İspanya, İsviçre ve İtalya’dan proje ortaklarının yer aldığı Variable Rate Operations in Orchards (VAROS) isimli proje, ICT-AGRI AB 7.ÇP ERA-NET projesi kapsamında yayınlanan “Hassas Tarımı Etkinleştirme (Enable Precision Farming) çağrısı kapsamında 01.01.2017-31.03.2020 tarihleri arasında desteklenerek sonuçlandırılmıştır.

Projenin Türkiye’de yürütülen iş paketinde; “Kirazda değişken oranlı gübrelemenin verim ve kalite parametreli üzerindeki etkisi araştırılmış ve daha önce TÜBİTAK destekli bir proje ile patenti alınan çoklu gübre dağıtma makinası ve değişken oranlı kontrol sisteminin teknoloji seviyesinin (TRL) geliştirilmesi” hedeflenmiştir.

Proje Biyosistem Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin AKDEMİR ve Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünden Zir. Yük. Müh. Gürkan Güvenç AVCI’nın Ulusal koordinatörlüğü ile Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü’nün kiraz bahçesinde Tarım ve Orman Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün ilgili AB çağrısı çerçevesinde verdiği destekle yürütülmüştür.

Projede Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünden Zir. Yük. Müh. Bekir AÇIKBAŞ, Zir.Yük. Müh. Ali İzzet TORÇUK, Dr. Cengiz ÖZER, Süleymanpaşa İlçe Ziraat Mühendisliğinden Zir. Yük. Müh. Murat Gökçe ÜNGÖR, Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünden Dr. Mehmet Cengiz ARSLANOĞLU, Ankara Üniversitesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Bölümünden Prof. Dr. Ufuk TÜRKER ve Ege Üniversitesi Tarım Makineleri ve Teknolojileri Bölümünden Doç. Dr. Behiç TEKİN araştırıcı olarak görev almışlar ve projeye önemli katkılarda bulunmuşlardır.

Araştırma sonucunda; geleneksel tarımın uygulandığı parseller ile değişken oranlı gübrelemenin yapıldığı parseller arasında meyve kalite kriterleri açısından önemli bir fark gözlenmezken özellikle verim yönünden hassas tarım, ortalama olarak %28,47 oranındaki artışı ile geleneksel tarıma göre ön plana çıkmıştır. Ayrıca daha önce patenti alınan gübre dağıtma makinasının düşük gübreleme normunun uygulanmasındaki problemleri giderilmiş ve değişken oranlı gübre uygulama programında iyileştirmeler yapılmıştır.

Proje sonuçlarının ulusal, uluslararası kongrelerde sunumu ve makaleler hazırlanması için çalışmalar sürdürülmektedir.

 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>