Anadolu Adaçayı Fide Dağıtım Töreni
13-04-2021



Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, ve Süleymanpaşa Belediyesi işbirliğiyle Tıbbi ve Aromatik Bitkiler (Anadolu Adaçayı) fide dağıtım töreni düzenlendi.

Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Araştırma ve Üretim Birimi (ZİRAATBİYOTEK) Naip Mahallesindeki “Anadolu Adaçayı (Salvia Fruticosa) Üretimi Projesi” kapsamında düzenlenen etkinliğe; Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Vali Yardımcısı Murat EREN, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt YÜKSEL, İl Tarım ve Orman Müdürü Oktay ÖCAL, Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Bülent EKER, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr.Sezen ARAT, kurum müdürleri, Ziraatbiyotek akademisyenleri, üreticiler ve teknik personel katıldı.

Fide dağıtım program başlamadan önce; Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlı Şube Müdürü Abdurrahman ERDOĞAN ve ZİRAATBİYOTEK Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Sefer DEMİRBAŞ birer sunum gerçekleştirdiler. Yapılan sunumlarda; projenin uygulanması sırasında özellikle Süleymanpaşa Belediyesinin verdiği finansman ve işçi desteğinin çok önemli olduğu, proje işbirliği çerçevesinde kurumların neler yaptığı hakkında bilgiler verdiler.

Yapılan sunumlarda; Tekirdağ Tarımının özet bilgilerinin yanı sıra Tıbbı ve Aromatik Bitkilerde Ülkemizin durumu, İlimizin durumu, Tarım ve Orman Bakanlığınca desteklenen projeler ve bugüne kadar Tekirdağ’da yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildi. Ayrıca ülkemizde ticarete konu Tıbbi ve Aromatik bitkilerin büyük kısmının doğadan toplanırken bir kısmının da kültüre alınıp üretildiği, ancak son dönemlerde talebin yükselmesiyle doğal üretim alanlarında her geçen baskının arttığı, bugüne kadar yapıldığı gibi doğadan toplayarak ihtiyacın karşılamasının ve pazarda kalıcı bir yer edinmenin mümkün olmadığı bu nedenle bu tip projelerle kültüre alınmanın zorunlu hale geldiği belirtilirken Tıbbi ve Aromatik bitkilerin pandemiyle birlikte tedavi amaçlı kullanımların göze çarptığı, insanlar tarafından sıkça kullanıldığı bildirildi.

Dünyada Tıbbi ve Aromatik Bitkiler pazarının her geçen gün arttığı, pazarın 2000 yılında 60 milyar $ iken 2015’de 95 milyar $, bugün ise 115 milyar $’a ulaştığı belirtilirken ülkemizde ise 400 milyon $ civarında bir ihracat geliri sağlandığı oysa bu rakamın çok daha yükseklere çıkabileceği, ülkemizin bu potansiyele sahip olduğu  da sunumda vurgulandı.

Tıbbi ve Aromatik Bitki ihracatı yapan 110 ülke arasında Türkiye 18. sırada bulunmaktadır. Ülkemiz coğrafi özellikleri itibariyle Tıbbi ve Aromatik bitkiler yönünden oldukça zengin bir potansiyele, üretim için uygun iklim ve habitata sahiptir. Dünya pazarları, ileriye yönelik planlamaya imkan veren bir üretim tarzı ile etken madde miktarı ve kalitesi yüksek “standart” ürün talep etmektedir. Ancak bu talebi bugüne kadar yapıldığı gibi doğadan toplayarak karşılamamız ve pazarda kalıcı bir yer edinmemiz mümkün değildir. İç ve dış piyasada değerlendirilen bitki türlerinin önemli bir kısmı doğadan toplanmaktadır. Ülkemizden en fazla ihraç edilen tıbbi ve aromatik bitkiler; Kekik ve Defne olup, bu ürünlerin ihracatında dünyada birinciyiz. Dünya defne ihtiyacının %90’ını ülkemizden karşılandığı bildirildi.

TÜRKİYE ADAÇAYI -ÜRETİCİ TALEPLERİNİN -ÜRETİM ALANLARININ DURUMU

Aşırı toplama nedeniyle adaçayı varlığında ciddi azalma olduğundan Orman idaresi kısıtlama getirdiği dile getirilen sunumda özellikle Şarköy bölgesinde halen işlenmeyen sahipli marjinal tarım arazileri bulunduğu, üreticilerin taleplerinin artarak devam etmekte olduğu ve Tarım ve Orman Bakanlığı/ Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğünce Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi Programı kapsamında; 2016-2017-2018 yıllarında toplamda 500.000 fide dağıtımı yapılmış 324 dekar alanda Anadolu Adaçayı üretimi 69 çiftçiyle devam ettirildiği ve Tekirdağ’da üretilip kurutulan adaçaylarının büyük çoğunluğu yurtdışına ihraç edilmekte olduğu söylendi.

PROJEDEN BEKLENTİLER

Projenin hedef ve amacı: Marjinal alanlardan daha yüksek gelir elde etmek, Alternatif ürünlerin ilimizde yaygınlaşmasına katkı sağlamak, Doğal toplama üzerindeki baskıyı azaltıp-florayı korumak, Toprağın verimlilik ve üretkenliğini sürdürülebilir kılmak, Kırsal alanda gelirin artırılması, Kırsal kalkınmanın sağlanması, Üretimin iç ve dış talebe uygun bir şekilde geliştirilmesi, Doğal ve biyolojik kaynakların korunması ve geliştirilmesidir.

Projeden beklenen sonuçlar; ilimiz florasında doğal olarak yetişen katma değeri yüksek ıtri ve tıbbi bitkilerin düşük verimli arazilerde üretimini artırmak, İhracat yaparak döviz girdisi ve çiftçi ailesine gelir sağlamak, bitki örtüsüyle Erozyonu önlenmesi, Kırsal Nüfusu yerinde tutmak

Proje Kapsamında Yapılan Faaliyetler : Adaçayı Tohumları bölgemiz üreticilerden ücretsiz alınmış, Süleymanpaşa Belediyesinin finansman ve işçi desteğiyle ekimleri yaptırılarak; Tekirdağ Ziraat Fakültesi ZİRAATBİYOTEK seralarında yetiştirilen fideler, Süleymanpaşa İlçesine bağlı Semetli, Çanakçı, Yazır, Avşar, mahallerinde, Şarköy ilçesine bağlı Gaziköy, Tepeköy,Uçmakdere köylerinden alınan talepler doğrultusunda toplamda 100 dekar alanda 35 çiftçi ailesine fide dağıtımı ve dikimi yapılacak, fide alacak üreticilerin eğitimleri ise Tarım ve Orman İlçe Müdürlüklerince yapılıyor.

Bahçede yapılan fide dağıtım töreninde; Protokol üyeleri tarafından Süleymanpaşa ilçesinden talepte bulunan üreticilere fide dağıtımları yapılarak hayırlı ve bereketli dileklerinde bulunuldu.  program sona erdi.

Programın sonrasında ZİRAATBİYOTEK seralarında incelemelerde bulunarak bilgi alan Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Ziraat Fakültemizin bu gün bir başka büyük başarısına ortaklık ediyoruz derken “Süleymanpaşa Belediyemiz, Tarım İl Müdürlüğümüz ve Üniversitemiz işbirliği ile Anadolu Adaçayı aromatik bitkilerinin üretimi ve bu gün çiftçilere dağıtımını gerçekleştirdik. Son derece ürün rekoltesi iyi, çiftçilerin de hakikaten birim fiyatına alabilecekleri kar marjjı yüksek bir bitki. Bu şekilde çalışmalarımız devam edecek. Bundan sonra da Ziraat Fakültemizin çalışmalarıyla gurur duymaya devam edeceğiz.” sözlerine yer verdi.

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezen ARAT, “Naip Mahallesinde kurulmuş olan ZİRAATBİYOTEK, çiftçiye yakın olmak ve destek vermek, bitki doku kültürü ve serada fide yetiştirmek üzere faaliyetler göstermek ve çiftçiye eğitim vermek üzere kurulmuş bir birim. Bugün de bu merkezimizin önemli bir faaliyeti için birarada bulunuyoruz. 56 bin Anadolu Adaçayı fidesi Üniversitemiz, Tarım İl Müdürlüğü ve Süleymanpaşa ortaklığında seralarımızda üretilerek çiftçiye hibe olarak dağıtımı yapıldı. Bizim için çok önemli bir adımdı. Çiftçiyle birlikte onlara faydası olacak bir iş yaptığımız için. Bu faaliyetimizi farklı tıbbi aromatik bitkilerle de sürdürmeyi planlıyoruz. Ürettiğimiz fideleri çiftçilerimiz ile buluşturma adına çok önemli bir adım olarak değerlendiriyoruz.” dedi.

ZİRAATBİYOTEK Birimi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Sefer DEMİRBAŞ konuşmasında Anadolu Adaçayı fideleri çok yıllık bitkiler ve tarıma elverişsiz arazilerde çiftçilerimize büyük katma değer sağlayacak üretim potansiyeli olan bitkilerimiz. Aralık ayında başladığımız sürecin artık tarlaya aktarma aşamasındayız.” sözlerine yer verdi.

 

 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0

Haberler & Duyurular
Arşiv



>