Akılcı İlaç Kullanımı Doğru Bilinen Yanlışlar
26-12-2014

Üniversitemiz Tıp Topluluğu tarafından Morfoloji Binası’nda “Akılcı İlaç Kullanımı, Doğru Bilinen Yanlışlar” konulu seminer düzenlendi.

Seminere konuşmacı olarak katılan Üniversitemiz Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Semil Selcen Göçmez, ilaç kullanımı ile ilgili katılımcılara bilgi verdi. Göçmez konuşmasında, reçete yazma rehberi, ilaç seçimi optimizasyon analizi, hastanın eczacıdan ve hemşireden beklentilerinin yanı sıra ilaç kullanımına ilişkin doğru bilinen yanlışlar konusuna değindi. Ülkemizde antibiyotikler de dahil birtakım ilaçların eczaneden reçetesiz olarak alınmasına ve bunun ciddi anlamda yanlışlığına değinen Göçmen, doktora başvurulduğunda o sırada kullanılan ya da daha önce kullanılan ilaçlar hakkında bilgi verilmesi gerektiğini ve birçok ilacın aynı anda kullanımının ancak doktor kontrolünde olması gerektiğini belirtti. Bunun yanı sıra ilaç saklama koşulları, ilaç israfından ve 2013 yılında kullanılan ilacın ülkemizde 1.78 milyar kutu olduğunu, eş, dost, akraba önerisi ile değil doktor kontrolünde ilaç kullanılması gerektiğini söyledi. Göçmez, Avrupa ülkeleri arasında antibiyotik kullanımında birinci olduğumuz, antibiyotiğin alınmamasını gerektiren rahatsızlıkların başında ise soğuk algınlığı, viral kökenli hastalıkların olduğu ve ağrı kesmek, ateş düşürmek için antibiyotiğin kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Tıp Topluluğu tarafından Doç.Dr. Semil Selcen Göçmez’e çiçek verilmesinin ardından seminer son buldu.