8 Mart Dünya Kadınlar Günü Söyleşisi ve Sergisi NKÜ’de Gerçekleşti
08-03-2022



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kapsamında Sergi, Söyleşi ve Kadın Bestekarlar Konseri etkinlikleri düzenledi.

Programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ve eşi Selda ŞAHİN, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut ŞAHİN, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bülent EKER, Prof. Dr. Celalettin VATANDAŞ ve Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI, Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Tekirdağ İl Temsilcisi Zeynep ŞENTOP ŞAHİN, NKÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Ezgi CANKURT, akademik ve idari personel, öğrenciler, Tekirdağlı vatandaşlar ve basın mensupları katıldı.

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN açış konuşmasında “Dün gerçekelşen Boşanmanın Taraflar Üzerindeki Hukuki Etkileri (Özellikle Kadın ve Çocukların Durumu) Konulu Konferans’tan sonra 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için bugün etkinliklerimiz devam ediyor. Unutulmamalıdır ki, Kadını görmezden gelen zihniyeti benimseyen bir toplum, başarıdan her zaman yoksun olmaya mahkûmdur. Kadının, bugüne kadar elde ettiği her türlü hakkı ve hukuki kazanımları korunarak toplumdaki yerinin sağlamlaştırılması ve her alanda daha fazla kendini gösterebilmesi için pozitif önceliğinin sürdürülmesi gerekmektedir. Bu bağlamda Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ‘Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi de bilgi temelli toplum inşa etme hedefinde Tekirdağlı kadınlarla birlikte gönüllülük esasına dayalı sosyal sorumluluk projeleri yürütmektedir. Bu yöndeki çalışmalarımız şehir ve bölge halkı ile üniversitemizin bütünleşmesine de vesile olmaktadır. Aynı zamanda üniversitemizde ‘Kadın ve Aile Çalışmaları’ adında bir lisans üstü programı da var. Biz ‘Cennet anaların ayağının altındadır’ şiarıyla yetişmiş bir toplumuz. Bizim ecdadımız daha yıllar öncesinden kadına verilen önemi dile getirmiştir. Biz de bu kültürle yetiştik, büyüdük. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla düzenlenen programımız kapsamındaki söyleşi, konser ve sergide emeği geçen herkese, eser sahiplerine ve değerli konuşmacı KADEM İl Temsilcisi Zeynep ŞENTOP ŞAHİN’e teşekkür ederim. Bu anlamlı gün vesilesiyle Türk ve dünya kadınlarının; başta şehit ve gazilerimizin anneleri olmak üzere annelerimizin, kız kardeşlerimizin ve yavrularımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutlarım” dedi.

Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleşen ve Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdür Yardımcısı Arş. Gör. Oğuz ERSÖZ'ün sunuculuğunu yaptığı programın başlangıcında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı icra heyeti, Konservatuvar Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Arda GÖKSU solistliğinde ‘Kadın Bestekârlar Konseri’ adlı müzik dinletisi icra edildi.

Sonrasında programın söyleşi kısmına geçildi. Moderatörlüğünü NKÜ Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Hukuk Fakültesi Kamu Hukuku Bölümü Ceza ve Ceza Muhakemesi Hukuku Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ezgi CANKURT’un yaptığı söyleşide, konuk konuşmacı KADEM İl Temsilcisi ve Üniversitemiz Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Üyesi Zeynep ŞENTOP ŞAHİN oldu. Dr. Öğr. Üyesi Ezgi CANKURT, 8 Mart’ın Birleşmiş Milletler kararı kapsamında kadınlar için bir ‘insan hakları’ günü olduğunu vurgulayarak başladığı konuşmasında “İnsan haklarını kadından ayırmanın bir anlamı var mı ya da neden buraya bu kadar vurgu yapılıyor?” diye sordu ve cevaben “Kadının ayrımcılığa kadın olduğu için uğramaması için, o ayrımcılık ortadan kalkana kadar ‘Kadının İnsan Hakları’ denmeye devam edecek” şeklinde konuştu. Ardından Zeynep ŞENTOP ŞAHİN ile kadının demokratik temsiliyetinin tarihçesi, KADEM’in ‘Kadın ve Demokrasi’ çerçevesinde gerçekleştirdikleri üzerine bir söyleşi gerçekleştirildi. Zeynep ŞENTOP ŞAHİN konuşmasını, Tekirdağ için gerçekleştirdikleri projelerden ve üniversitemiz iş birliği ile hayata geçen ‘Tekirdağ Hatırası’ projesinin şehir için anlamından ve kadın istihdamını artıracak öneminden bahsederek bitirdi.

Söyleşinin sonunda Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN ve eşi Selda ŞAHİN tarafından Zeynep ŞENTOP ŞAHİN, Dr. Öğr. Üyesi Ezgi CANKURT ve Arş. Gör. Oğuz ERSÖZ'e günün anısına Üniversitemizin prestij yayını ‘Namık Kemal - Hayatı, Düşünceleri ve Eserleri’ kitabını takdim etti. 

Söyleşinin ardından TNKÜ Sanat Galerisi’ndeki ‘Kadın ve Çiçek’ konulu sergi ziyaret edildi. Küratörlüğünü Hasan Selçuk ETİ’nin yaptığı sergi, sanatçılar Şükrü ERDİREN, Elçi Şükrü ERDİREN, Reyhan ERDİREN ve Yıldırım Onur ERDİREN’in resim ve cam sanatı eserlerinden oluşuyor. Sergi sonunda sanatçılara teşekkür belgesi takdimi gerçekleşti.

 

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9
Namık Kemal Üniversitesi10
Namık Kemal Üniversitesi11
Namık Kemal Üniversitesi12
Namık Kemal Üniversitesi13
Namık Kemal Üniversitesi14
Namık Kemal Üniversitesi15
Namık Kemal Üniversitesi16
Namık Kemal Üniversitesi17
Namık Kemal Üniversitesi18
Namık Kemal Üniversitesi19
Namık Kemal Üniversitesi20




>