8. Asya Manda Kongresi Tamamlandı
29-04-2015



Üniversitemiz, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Asya Manda Birliği işbirliği ile düzenlenen 8. Asya Manda Kongresi İstanbul’da yapıldı.

Üniversitemiz tarafından düzenlenen 24 ülkeden 90’ı yurtdışından olmak üzere 180 katılımcının yer aldığı 8. Asya Manda Kongresi 22-25 Nisan tarihlerinde İstanbul Harbiye Askeri Müze ve Kültür Salonu’nda gerçekleşti.

İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen 8. Asya Manda Kongresi’ne; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Dr. Nihat Pakdil, İstanbul Vali Yardımcısı Osman Günaydın, İstanbul İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hamit Aygül, 8. Asya Manda Kongresi Dönem Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ural, Damızlık Manda Yetiştiriciliği Birliği Merkez Başkanı Hüseyin Yılmaz, Büyükbaş Hayvancılık Araştırmaları Koordinatörü Önder Sözen ve sektör temsilcileri katıldı.

22 Nisan Çarşamba günü başlayan Kongre’de Asya Manda Birliği Dönem Başkanı Prof. Dr. M. İhsan Soysal açılış konuşması gerçekleştirdi.  Prof. Dr. M. İhsan Soysal konuşmasında öncelikle kongreye yoğun katılımdan dolayı misafirlere teşekkür ederek, Manda Kongresinin Türkiye’de yapılmasının önemi, konuya ilişkin bilimsel araştırmaların ülke deneyimlerinin düzenlemelerine ilişkin tecrübelerinin paylaşımlarının önemini vurguladı.  Asya Manda Kongresinin iki yılda bir yapıldığını söyleyen Soysal, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının vermiş olduğu desteğe de teşekkür ederek, paydaşlarla yaptıkları işbirliği sonucunda, gerek mandacılık alanında gerekse diğer hayvan üreticiliği konusunda çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Toplantıda bir konuşma yapan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müsteşarı Dr. Nihat Pakdil, Bakanlık olarak sürekli paydaşlarla işbirliği halinde olduklarını vurgulayarak “Hayvancılık bizim pozitif ayrımcılık yaptığımız bir alan. Bu yüzden sektörde önemli gelişmeler oldu” dedi.

Tarımdan Sorumlu İstanbul Vali Yardımcısı Osman Günaydın, hayvancılık sektörünün ekonomimizin üç ana başlığından biri olduğuna vurgu yaparak, son yıllardaki gelişmelerin sevindirici olduğunu söyledi. Günaydın, özellikle gündemin konusu olan mandacılığı geliştirmek için hep birlikte çalışmak gerektiğini belirtti.

İstanbul Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hamit Aygül, 8. Asya Manda Kongresi’nin İstanbul’da yapılmasının önemli olduğunu vurgulayarak, “İlimizdeki sektörel kuruluşlarla işbirliği yaparak hem İstanbul’umuzu en iyi şekilde tanıttığımıza, hem de sektörün sorunlarını detaylı şekilde incelediğimize inanıyorum” dedi.

İstanbul Damızlık Manda Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Ural ise, konuyla ilgili olarak, “Bugüne kadarki kongrelerde dünya çapındaki uzmanlar, manda konusunu her yönüyle, uzun vadeli projeksiyon ve bilimsel araştırmalar ışığında irdeledi. Sri Lanka’daki son kongrede, 8. kongrenin Türkiye’nin ev sahipliğinde yapılma kararının alınmış olması önemlidir. Türkiye manda konusunda politika belirleyecek, söz sahibi olacak güçteki ülkelerden biridir” diye konuştu.

Yoğun bir katılımın yaşandığı kongrede; sektördeki sorunların tartışılması, teknik ve bilimsel gelişmelerin geniş kitlelere aktarılması; araştırmacı, işletmeci, firma temsilcisi ve yönetici çevrelerin aynı platformda buluşturularak yakın bir iletişimin sağlanması amaçlandı.

5 gün süren 8. Manda Kongresi’nde;  Fizyoloji, Üreme, Sağlık, Et ve et ürünleri, Süt ve süt ürünleri, Beslenme/Besleme, Genetik /Yetiştirme, Sürdürülebilir üretim, Sosyo-ekonomi ve Yönetim gibi konular işlendi.

Kongrede 70 çağrılı bildiri, 75 poster bildiri sunulurken, kongrenin ardından İstanbul Silivri Sinekli Köyünde büyük ölçekli manda üretim işletmesi Çatalca Orçunlu ve Çatalca Nakkaş Köylerinde yer alan orta ölçekli işletmelere kongre katılımcıları ile teknik geziler düzenlendi.

Aynı zamanda Kongrenin gala gecesinde Türkiye Manda Yetiştiriciliği konusunda yapılan fotoğraf yarışmasında dereceye girenlere ödülleri takdim edildi. Bu fotoğraf yarışmasında 100 adet fotoğraf sergilendi.

Öte yandan ana kongreye ek olarak, kongre öncesi 19-20 Nisan 2015 tarihleri arasında Üniversitemizde  “Manda Üreme Biyoteknolojisi” konulu çalıştay düzenlendi.  

Kongre sürecinde Dünya Manda Birliği Delegeleri Toplantısı ve Asya Manda Birliği Yıllık Olağan Kurulu Toplantıları yapıldı.  Bir sonraki Asya Manda Kongresi’nin Hindistan’ın Hisar kentinde yapılması kararlaştırıldı. 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>