7. Balkan Ülkeleri Hayvancılık Konferansı Saraybosnada Gerçekleştirildi
10-06-2015

7. Balkan Ülkeleri Hayvancılık Konferansı ( Balnimalcon 2015) Üniversitemiz ve Saraybosna Üniversitesi işbirliği ile  3- 6 Haziran 2015 tarihleri arasında Saraybosna kentinin Ilıca bölgesinde Terme Otel ve Konferans Merkezi' nde gerçekleştirildi.

120 katılımcının bulunduğu konferansta 68'i sunulu bildiri olmak üzere toplam 120 bildiri sunulmuştur.Konferansın 1. gününde Saraybosna Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Faruk Mekiç, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı ve Konferans Başkanı Prof.Dr. M. İhsan Soysal ile Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu' nun ve Saraybosna Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Zılatan Sariç ile Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Muhammed Birka' nın yaptığı açılış konuşmalarında 7.si düzenlenen bu konferansın Balkanlarda bu anlamda yapılan en uzun süreli konferans serisi olmakla birlikte konferansa katılan Zootekni alanı bilim insanlarının bilgilerinden, tecrübelerinden yararlanma fırsatı elde edildiğini belirtmişlerdir. Bu toplantının aynı zamanda ülkelerarası işbirliklerini de güçlendirdiği vurgulanmıştır.

Onursal Başkanlığını Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ve Saraybosna Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Avdi Spahic' in yapmakta olduğu konferansta Balnimalcon girişim öncülüğünde, Balkan Ülkeleri Hayvancılık Bilim Birliği(Balkan association of animal sciences;BALAS) oluşturulması ve 12 Balkan Ülkesi' ndeki Üniversite ve Araştırma Kurumlarının üyeliğe daveti kararlaştırılmıştır. Ayrıca 8. Balkan Ülkeleri Hayvancılık Konferansının düzenleneceği Sırbistan' ın Novi Sad şehrindeki Novi Sad Üniversitesince Balkan Hayvancılık Dergisi(Balkan Journal Of Animal Sciences;BAJAS) oluşumu için çalışma başlatılmasına karar verilmiştir. Böylece bu konunun daha da yaygın olması sağlanması amaçlanmaktadır.

Konferansta konuşma yapan Ilıca Belediye Başkanı Prof.Dr. Senaide Memiç, konferansın bölgelerinde düzenlenmesiyle duyduğu memnuniyeti dile getirerek bu tarz işbirliklerin devamlı olmasını diledi. Konferansa 6 balkan ülkesinden 40 kişi, ülkemizden ise 80 kişinin sunulu ve poster bildirileri ile 3 gün sürmüştür.

Bir sonraki Balkan Ülkeleri Hayvancılık Konferansı'nın 2017 yılında Sırbistan' ın Novi Sad kentinde yapılması kararlaştırılmıştır.