6. Biyoteknoloji Günleri Üniversitemiz Ev Sahipliğinde Gerçekleşti
05-05-2021



Üniversitemiz Biyoteknoloji Topluluğu ve Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü tarafından birçok bilim insanının katılım sağladığı “Biyoteknoloji Günleri” nin 6. sı gerçekleşti.

Pandemi koşulları nedeniyle uzaktan erişim ile gerçekleşen konferansa Rektörümüz Prof.Dr. Mümin ŞAHİN, Rektör Yardımcıları Prof.Dr. Bülent EKER, Prof.Dr. Yılmaz ÇAKICI, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sezen ARAT, Biyoteknoloji Topluluğu Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi Devrim OSKAY, akademisyenler ve öğrencilerin katıldığı etkinliğe ülkemizin dört bir yanındaki üniversitelerden, araştırma kurumlarından, özel sektör kuruluşlarından, serbest meslek sahiplerinden, liselerden 650'den fazla kişi kayıt yaptırmış, etkinlik saat 9:30'da başlayıp 17:00'da sona ermiştir.

Açılış konuşmasını yapan topluluk başkanı M.Devran ÖZKURT, Biyoteknoloji Topluluğu olarak bilimin ışığında yürümeye devam etmekteyiz. Bu etkinliğe Türkiye’nin dört bir yanından bilime katkıda bulunmuş değerli hocalarımızın katılımı ile düzenlemiş bulunmaktayız. Bize her zaman yol gösteren, destek olan başta Rektörümüz Prof.Dr. Mümin ŞAHİN’e, Dekanımız Prof.Dr. Sezen ARAT’a, Topluluk Koordinatörümüz Dr.Öğr.Üyesi Devrim OSKAY’a, Koordinatör Yardımcımız Araş.Gör.Dr. Yusuf SÜRMELİ’ye ve ekip arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.

Ziraat Fakültesi Dekanı ve Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Sezen ARAT, “Üniversitemiz Biyoteknoloji Öğrenci Topluluğu her yıl alanında önemli çalışmalar yapan bilim insanlarını, akademisyenleri, lisans ve lisansüstü öğrencileri, lise öğrencilerini ve bilime ilgi duyan herkesi “Biyoteknoloji Günleri” ile buluşturmaya çalışıyor. Tüm dünya ile birlikte çok önemli bir sınav verdik ve hala daha veriyoruz. Bu salgın bize paramız da olsa, ilaçsız, aşısız ve gıdasız kalabileceğimizi gösterdi. Unutulmaya yüz tutan kolonyaların kara borsaya düştüğü, marketlerde un, makarna ve bakliyat raflarının boş kaldığı günleri yaşadık. Sağlık ve tarım sektörünün vazgeçilmez olduğunu bir kez daha anladık. Bugün burada özellikle sağlık ve tarım alanında önemli çalışmalara imza atmış bilim insanlarımızda buluştuğumuz için çok mutluyuz” ifadelerine yer verdi.

Rektör Prof.Dr. Mümin ŞAHİN, “Birbirinden kıymetli değerli bilim insanları, Rektör Yardımcılarım, Dekanım, değerli akademisyenler, sevgili öğrenciler, 2015 yılından bu yana Üniversitemiz Biyoteknoloji Öğrenci Topluluğu ve çok kıymetli hocaları ile birlikte düzenli olarak gerçekleştirilen, sadece geçen yıl pandemi nedeniyle yapılamayan 6. Biyoteknoloji Günlerine hepiniz hoş geldiniz. Tekirdağ’dan, Marmara’nın mavi gözlü kentinden hepinizi en içten muhabbetlerim ile selamlıyorum. İnşallah önümüzdeki yıl yan yana gelerek 7. Biyoteknoloji Günleri’ni Üniversitemizde gerçekleştirebiliriz. Sevgili akademisyenler bildiğiniz gibi Ziraat Fakültemiz kurucu fakültelerimizden bir tanesidir. Dolayısıyla bizim için çok kıymetlidir. Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü de üreten ve çalışan bölümlerimizden bir tanesidir. Ziraat Fakültemiz yerli ve milli tohum üretimi, çeşitli aromatik bitkilerinin üretimi ve doku kültürü konusunda iddialı fakültelerimizden bir tanesidir. Şu anda 10 tane tescilli patenti bulunan, 3 tanesi tescil sertifikasyon enstitüsünde bulunan ve her geçen gün yeni üretimler yapan Ziraat Fakültemiz, çiftçilerimize ekonomik katkı ve ürün çeşitliliği sağlamak amacıyla tarımsal işlemeye uygun olmayan arazilere ekilmek için çiftçilerimize 56.000 adaçayı fidesi dağıtımı gerçekleşmiştir. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği olan tüm hocalarımıza, Süleymanpaşa Belediyesine ve Tarım İl Müdürlüğü’ne teşekkür ediyorum. Tekirdağ’da klimatik bölge olan Naip Mahallemizde oluşturduğumuz BİOTEK Laboratuvarında çok önemli çalışmalar yürütülmektedir. Hızla gelişen ve birçok alanda uygulanan biyoteknoloji genetik, moleküler biyoloji, hücre biyolojisi ve diğer birçok disiplinlerarası çalışmaların sonucu ortaya çıkmaktadır.

6. Biyoteknoloji Günleri Konferansının birinci bölümünde sağlık, ikinci bölümünde gıda konusunun ele alınacağı ve sizleri dinleyerek bilgi edinebileceğimiz birçok alan işlenecek. Ülkemize birçok misyon çizen siz değerli bilim insanlarını dinlemekten ve izlemekten büyük bir keyif alacağız. Teşrif ettiğiniz için siz değerli bilim insanlarına, organizasyonu gerçekleştiren değerli hocalarıma ve topluluk üyelerine teşekkür ediyorum” sözlerini kaydetti.

6. Biyoteknoloji Günleri’nin ilk oturum konuşmacısı olan Boğaziçi Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Nesrin ÖZÖREN,  “ASC Zerrecik Teknolojisi ile Sars-Cov2 Aşı Çalışması” hakkında bilgi vererek ASC Zerreciklerinin taşıyıcı olarak patentlenmesi gibi konulara değindi.

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Aykut ÖZDARENDELİ, “Erciyes Üniversitesi Aşı Çalışmaları” ile ilgili katılımcılara bilgi vererek aşının tarihçesinden, antijen keşfi ve aşı adayı geliştirme süreçlerinden bahsetti. ÖZDARENDELİ aynı zamanda klinik çalışmalar ile aşı üretimi hakkında bilgi verdi.

TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nden Dr. Aylin ÖZDEMİR BAHADIR ise “Covid-19’a Karşı Nötralizan Antikor Tedavisi” konusuna değindi. Dr. Aylin ÖZDEMİR BAHADIR, İlk insan koronavirüslerinin 1960’larda soğuk algınlığı olan hastalarda tanımlandığını söyleyerek, Covid-19 Türkiye Platformu Aşı ve İlaç Geliştirme Projelerine değindi. Farelerin Covid-19 Antijenik Yapıları ile Bağışıklanması ve Fare antikorlarının insanlaştırma çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.

Katılımcıların konuşmacı öğretim üyelerine sorduğu soruların cevaplanması ile ilk oturum sona erdi.

İkinci oturum Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman ERGANİŞ, “Türkiye’deki Covid-19 Çalışmaları” nı katılımcılara aktardı. Selçuk Üniversitesi’nin geliştirdiği aşının özelliklerinden bahseden Prof.Dr. Osman ERGANİŞ, Dünya Sağlık Örgütü’nün Covid-19 aşı çalışmaları listesinde TÜBİTAK ve TÜSEB tarafından desteklenen Türkiye’nin 12 çalışması olduğunu belirtti. Dünyadaki mevcut aşıların özelliklerine değinen ERGANİŞ, “Bazı ülkelerde Ar-Ge ve Üretim Devlet tarafından güçlü bir şekilde desteklenmektedir. Bizlerin de en kısa zamanda kendi aşımızı üretir hale gelmemiz gerekmektedir” dedi.

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Yeniçağa Yaşar Çelik MYO Gıda İşleme Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Esra ACAR SOYKUT, “Bakteriyofajlar ve Faj Terapi” ile ilgili bilgi verdi. Doç.Dr Esra ACAR SOYKURT, yaşam döngüleri litik ve lizogenik yaşam döngüsü ile akademisyenlerin, sağlık çalışanlarını ve biyoteknoloji şirketlerinin faj çalışmalarına değinerek fajlar ve gıda güvenliği ile faj terapinin geçmişten günümüze çalışmaları hakkında bilgi verdi.

Trakya Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Semra HASANÇEBİ, “Tarımda Genetik Testler” konusuna değindi. Doç.Dr. Semra HASANÇEBİ, “Prenetal tanıdan patojen tanısına, adli tıptan gıda güvenliğine kadar genetik tanı kullanılmaktadır. Tarımda genetik tanıya değinirsek, tür tayininde, patojen tanısında, et ve süt gibi ürün verimliliklerinin tespitinde kullanmaktayız” ifadelerine yer verdi.

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Kemal KARABAĞ, “Programlanabilir Gen Düzenleme Teknikleri ve Çiftlik Hayvanlarında Kullanımı” konusu hakkında bilgi verdi. Prof.Dr. Kemal KARABAĞ, Zinc finger (ZFN) çinko parmak ait olduğu proteindeki katlanmayı stabilize etmek için bir veya daha fazla çinko iyonunun (Zn2+) koordinasyonu ile karakterize edilen küçük bir protein yapısal motifidir” bilgisini vererek genler ile ilgili çalışmaları paylaştı.

Son olarak TÜBİTAK MAM Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü’nden Dr. Soner AKSU, “Kanatlılarda moleküler Islah Çalışmaları” konusuna değinerek, “Güncel literatürde kanatlılarda çeşitli verim karakterleri, davranış, hastalıklara direnç gibi özelliklerle ilişkilendirilen çok sayıda kromozomal bölge bulunmakta ve bu çalışmaların sayısı her geçen gün katlanarak artmaktadır” sözlerini kaydetti.

Program katılımcıların sorularının yanıtlanması ile son buldu.

 

Videoyu NKÜTV YouTube Kanalında izlemek için tıklayınız.

 

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9
Namık Kemal Üniversitesi10
Namık Kemal Üniversitesi11
Namık Kemal Üniversitesi12
Namık Kemal Üniversitesi13
Namık Kemal Üniversitesi14
Namık Kemal Üniversitesi15
Namık Kemal Üniversitesi16
Namık Kemal Üniversitesi17
Namık Kemal Üniversitesi18
Namık Kemal Üniversitesi19
Namık Kemal Üniversitesi20
Namık Kemal Üniversitesi21
Namık Kemal Üniversitesi22
Namık Kemal Üniversitesi23
Namık Kemal Üniversitesi24




>