2019 Uluslararası Periyodik Tablo Yılı Türkiye Etkinlikleri Kapanış Töreni
22-11-2019



2019 Uluslararası Periyodik Tablo yılı Türkiye Etkinlikleri Kapanış Töreni Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü ev sahipliğinde Türkiye Kimya Derneği iş birliği ile yapıldı.

UNESCO ve ülkemizi temsilen üyesi olduğumuz IUPAC (International Pure and Applied Chemistry) tarafından 150. Yıldönümü nedeniyle 2019; Uluslararası Periyodik Tablo yılı ilan edilmişti.

Fen Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştiren törene Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI, Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Evren CABİ, Muratlı Meslek Yüksekokulu Müdürü ve Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat ATEŞ, Türkiye Kimya Derneği Başkanı Prof. Dr. Bahattin YALÇIN, akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Kimya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Murat ATEŞ, “2019 yılı Periyodik Tablo Etkinlikleri Kapanış Töreninin Üniversitemizde gerçekleştirilmesi önerimizi kabul ederek bizlere bilgi ve birikimlerini sunmak için burada bulunan Türkiye Kimya Derneğine çok teşekkür ediyorum.  2019 yılı Dmitriy MENDELEYEV ile periyodik tablonun ilk olarak ortaya çıkartılmasının 150. yılı olarak kutlanmaktadır. 2019 yılı Nobel Kimya Ödülü lityum (Li) iyon piller üzerine yapılan bir çalışmaya verildi. Biz de Üniversitemizde bu alanda çalışmalar yürütüyoruz. Bu da bizleri son derce teşvik ediyor. Hepinizin bildiği üzere 2015 yılında Nobel Kimya Ödülünü Ülkemizin yetiştirdiği değerli akademisyenlerden Prof. Dr. Aziz SANCAR almıştı. Bu ödülü ilerleyen yıllarda yine kimyacı arkadaşlarımızın almasını diliyor, konferansın başarılı geçmesini diliyorum.” sözlerine yer verdi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI konuşmasında “Öncelikle Türkiye Kimya Derneği hocalarımıza geldikleri için çok teşekkür ediyorum. Klasik konuşma yapmak yerine konumuz gereği bilimle ilgili birkaç şey söylemek istiyorum. Öğrencilerimizi sorgulamaya yönlendirmemiz gerekiyor. Maddenin 3 hali var. Kimyacılar maddenin 30 küsur halini sorguluyor. Bilim yapmamız için sürekli sorgulamamız gerekiyor. Bugün burada bir şeyler öğrenirken sorgulayın. Pasif dinleyici olmayın. Öğrendiğiniz bilgileri hayatımıza uygulayabiliyorsanız anlamına ulaşmış olur.  Verimli bir program olmasını temenni ediyor, bu programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” dedi.

Kimyanın Alfabesi Elementlerin Periyodik Tablosu konulu sunumu Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim İsmet ÖZTÜRK ele aldı. ÖZTÜRK “Dünyada en çok kullanılan dil Çince. Fakat baktığımızda kimya dili bu dillerin de üzerinde yer alıyor. H2O yazdığımızda bütün dillerde su akla gelir.  Kimya evrensel bir dil. Periyodik tablo 2500 yıldır inşası devam eden bir bina olduğunu söylersek bu binan temelleri M.Ö. 4. yy. Empedokles tarafından atılıyor.” diyerek Periyodik tablonun tarihi gelişimi hakkında bilgi verdi.

Türkiye Kimya Derneği Başkanı Marmara Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahattin YALÇIN ise “Türkiye Kimya Derneği 100 Yaşında ve 2019 IYPT Türkiye etkinlikleri konusunu ele aldı.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Kimya Bölümü Öğretim Üyesi 2019 IYPT Türkiye Etkinlikleri Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Mehmet R.B. MAHRAMANLIOĞLU da konuşmasında “2019 Uluslararası Periyodik Tablo Yılının Dünyada Yansımaları” konusu hakkında bilgilendirmede bulunarak Periyodik Tablonun tarihinden bazı kesitler verdi.

Marmara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Emekli Öğr. Üyesi Prof. Dr. A. Seza BAŞTUĞ da Periyodik Çizelgenin Doğumunun ve Gelişiminin Önemli Aşamaları hakkındaki bilgilerini paylaştı.

Program günün anısına emeği geçenlere teşekkür belgesi takdiminin ardından Periyodik Tablonun 150. yıl dönümü dolayısıyla Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü, Süleymanpaşa İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Ebru Nayim Fen Lisesi iş birliği ile liseleri kapsayan Elementleri Okuma Yarışmasında dereceye giren lise öğrencilerine ödüllerinin verilmesi ile noktalandı.

 

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9
Namık Kemal Üniversitesi10
Namık Kemal Üniversitesi11
Namık Kemal Üniversitesi12
Namık Kemal Üniversitesi13




>