11. Uluslararası Tarımda Mekanizasyon ve Enerji Konferansı Başladı
21-09-2011



            Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği tarafından düzenlenen 11. Uluslararası Tarımda Mekanizasyon ve Enerji Konferansı (11th International Congress on Mechanization and Energy in Agriculture Gongress) 21 Eylül 2011 tarihinde Silivri Klassis Resort Otel’de başladı.

Üniversitemizin düzenlediği ve birçok  sivil toplum kuruluşunun sponsor olduğu 11. Uluslararası Tarımda Mekanizasyon ve Enerji Konferansı’na, Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr. Osman Şimşek, CIGR-Section IV. “Tarımda Enerji” Başkanı Prof.Dr. Januzs Piechocki, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Konferans Organizasyon Komitesi ve Ziraat Fakültesi Tarımsal Enerji Sistemleri Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Birol Kayişoğlu, 22 farklı ülkeden (Uzak Doğu, Meksika, ABD, Ortadoğu, Şili ve birçok Avrupa Ülkesinden) bilim insanları, akademisyenler ve öğretim üyeleri katıldı.

11. Uluslararası Tarımda Mekanizasyon ve Enerji Konferansı’nın açılış konuşmasında, Konferans Organizasyon Komitesi ve Ziraat Fakültesi Tarımsal Enerji Sistemleri Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Birol Kayişoğlu, “Konferans için toplamda 480 özetten 300 özet kabul edildi. 220 tam metinden 180 tanesi, Konferansta sunulmak ve Türk Tarım Makinaları Derneği tarafından basılan Tarım Makinaları Bilimi Dergisi’nde yayınlanmak için kabul edildi. Konferans, 4 ana tema, 70 sözel ve 110 poster sunumu da kapsadı.

11. Uluslararası Tarımda Mekanizasyon ve Enerji Konferansı, ’34. CIGR Section IV: Tarımda Enerji ve Elektrik Sempozyumu’nun konusu ‘biyoenerji ve diğer yenilenebilir enerji sistemleri’ne paralel olarak organize edildi.

Bu temanın önemi gayet açık. Günümüzde yenilenebilir enerjinin bizim birincil enerjimize katkısının % 11 olduğu bilinen bir gerçektir. 2070 yılı itibariyle tüm enerjimizin % 60’nın yenilenebilir enerjiden elde edinilmesi beklenmektedir. Son dönemlerde pek çok kurum ve kuruluş yenilenebilir enerji ve çevre ile ilgili projelere birkaç trilyon dolar kaynak ayırmaktadır. Bu durumda, gelecekti yeni güç kaynağı olarak yenilenebilir enerjinin önemini kanıtlamaktadır” dedi

Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu ise konuşmasında, “İnsanlar için olmazsa olmaz konular vardır. Bunlardan birisi ve en önemlisi, önceliklisi tarımdır. Dünyada insanların ve onun etrafındaki tüm canlıların hayatta kalabilmelerini sağlayan tek şey tarımdır. Tarım kadim tarihiyle, bugüne gelişine kadar çok değişti ve gelişti. Artan dünya nüfusunu beslemek için yoğun makine ve enerji kullanımı ile mekanize oldu. Farklı ülkelerde, farklı düzeylerde gelişme ve uygulamalar göstermekle birlikte, tarımsal mekanizasyon bir üretim teknolojisi haline geldi. Üretimde verimlilik ve kalite artışını sağlayan temel bir unsur oldu.

Türkiye tarım sektöründe makine ve enerji kullanımı yüksek düzeydedir. Bölgemiz Trakya’da tüm tarımsal faaliyetler makineler ile gerçekleştirilmektedir. Bölge çiftçisi, kullandığı makinenin ve sarf ettiği enerjinin verimliliğini tartışmaktadır. Bunları çevreye olan etkilerini sorgulamaktadır.

Bu anlamda 11. Uluslararası Tarımda Mekanizasyon ve Enerji Kongresi’nin bölgemizin tek ve etkin Ziraat Fakültesi’nde gerçekleştirilmesi bizleri ziyadesiyle memnun etmiştir. Bu fırsatı, sektör çalışanları ve çiftçilerimizle en iyi şekilde değerlendireceğimiz inancındayım” dedi.

CIGR-Section IV. “Tarımda Enerji” Başkanı Prof.Dr. Januzs Piechocki’nin “Tarımda Enerji” konulu konuşmasının ardından Üniversitemiz Rektörü Prof.Dr. Osman Şimşek, katılımcılara duyduğu memnuniyeti ifade ettikten sonra, “Tarımda birim alandan ve birim hayvandan daha çok ürün elde etme, maliyetleri asgariye indirme ve ürün kaybını sıfıra yaklaştıran araçlardan birini de tarımsal mekanizasyon teşkil etmektedir. Tarımsal üretimde, mekanizasyon uygulamalarının etkinliğinin arttırılması hiç şüphe yok ki bu alandaki bilimsel çalışmaların zenginleşmesiyle mümkün olacaktır. Ancak; bir eğitimci olarak şunu da vurgulamalıyım ki, eğitimci olarak bizlere, halkın tarımsal alanda yaptığı israfı anlatma ve halkımızı israf konusunda bilinçlendirme görevleri de düşmektedir.

Üniversitemizin Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü içinde faaliyet gösteren tarımsal mekanizasyon ve enerji birimi, gerek AR-GE çalışmalarıyla gerekse sanayi ile yapılan işbirlikleriyle üniversitemiz açısından oldukça önemli bir yere sahiptir. Bugün burada gerçekleştirilecek olan uluslararası kongre de bunun en güzel göstergesidir.

Bizler Namık Kemal Üniversitesi olarak toplumumuzu yakından ilgilendiren konulara ilişkin çalışmalar yapmakta ve toplumun aydınlatılması konusundaki çabalarımızı yoğun bir şekilde sürdürmekteyiz” dedi.

11. Uluslararası Tarımda Mekanizasyon ve Enerji Konferansı, 23 Eylül 2011 tarihine kadar uzmanların ve akademisyenlerin birbirinden farklı sunumlarıyla devam edecektir.

Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi
Namık Kemal Üniversitesi
Namık Kemal Üniversitesi




>