Üniversitemiz Biyoteknoloji Topluluğu, alanlarında uzman, önemli çalışmalara imza atmış bilim insanlarını “1. Biyoteknoloji Günleri”nde öğrenciler ile bir araya getirdi.
Ziraat Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen ve bu yıl ilki gerçekleştirilen Biyoteknoloji Günlerine Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof.Dr. Sezen Arat, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
1. Biyoteknoloji Günlerinin açılışında konuşan Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat, “Bu yıl ilkini gerçekleştirdiğimiz Biyoteknoloji Günleri’nde 4 farklı kurumdan konularında uzman 5 bilim insanı bizimle bilgi ve deneyimlerini paylaşacak, kendilerine davetimizi kabul edip geldikleri için teşekkür ediyorum, ayrıca bu toplantının gerçekleşmesinde emeği geçen toplulukta görevli öğrencileri ve danışman hocalarını da tebrik ediyor ve kutluyorum” dedi.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, var olan bir organizmanın genetik yapısında arzu edilen yönde değişiklikler meydana getirmek amacı ile kullanılan yöntemlerin tamamına Biyoteknoloji denildiğini belirterek artan nüfus artışına cevap vermek amacıyla tabiat kaynaklarının insanlık yararına kullanılması gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Soysal, Üniversitemizde kurulmuş olan 70’e yakın öğrenci topluluğunun farklı düşünce, bilgi ve tecrübeleri olan alanında uzman bilim insanlarını Üniversitemizde ağırlayarak öğrencilerin kendilerini ders dışında geliştirmelerine olanak sağlandığını belirtti.
Programa konuşmacı olarak katılan Sabancı Üniversitesi Moleküler Biyoloji Genetik ve Biyomühendislik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hikmet Budak, “Bitkilerde Genom Sekanslama ve Günümüzdeki Uygulamaları” konulu sunumunu gerçekleştirdi. Prof. Dr. Budak, genomik çalışmaların tarihi geçmişi, hangi amaçlarlarla genomik çalışmalar gerçekleştirileceği hakkında bilgi verirken, öğrencilere gelecek yaşamlarına dair tavsiyelerde bulundu.
Gebze Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Yelda Özden Çiftçi, “Sentetik Tohum Üretimi ve Bitkilerde Kriyobiyoloji” konusu hakkındaki bilgi ve deneyimlerini katılımcılarla paylaştı. Doç. Dr. Çiftçi, doğada bulunan birçok bitki türüne ait tohumları canlılıklarını kaybetmeden görece düşük su içeriklerine kadar dehidrate edilebileceğini ve dolayısıyla düşük sıcaklıklarda saklanabileceğini söyledi.
Programın öğleden sonraki kısmında Ziraat Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Ahmet İstanbulluoğlu “Ziraat Fakültesi bölümleri içinde en yenisi olan Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü üç yıl gibi kısa bir sürede altyapısını tamamlayarak en faal bölümlerden biri haline geldi, Bölüm Başkanı ve Öğretim üyelerini tebrik ediyorum, bölüm öğrencilerinden oluşan Biyoteknoloji Topluluğu’nu da bu başarılı organizasyondan ötürü kutluyorum” dedi. Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu bölüm öğretim üyeleri tarafından hazırlanıp Kalkınma Ajansına sunulan ve Naip Mahallesinde kurulması planlanan “Ziraat Biyotek” adlı merkez hakkında da bilgi verdi.
Programa konuşmacı olarak davet edilen TÜBİTAK, MAM, Gen Mühendisliği ve Biyoteknoloji Enstitüsü Başuzman Araştırmacısı Doç.Dr. Sevnur Mandacı “Mikrobiyal Biyoteknoloji ile Enzim Üretimi ve Uygulama Alanları” konulu sunumunun ardından mikroorganizmalar tarafından üretilen enzimlerin birçok alanda kullanıldığını ve yurt dışına bağımlı olduğumuz bu alanda artık enzimlerimizi kendimizin üretmesi gerektiği bunun ilk adımlarını attıklarını; ama gençlerin bu konuda daha faal olmaları gerektiğini vurguladı. “Hibridoma Teknolojisi ve Uygulama Alanları” konulu sunumunu yapan aynı kurumdan Doç.Dr. Fatıma Yücel, bu teknoloji ile insan, hayvan ve bitki hastalıklarının tanısında kullanılan antikorların üretildiğini ve bu teknoloji ile üretilen tanı kitlerinin çoğunun yurt dışından aldığını, bağımlılıktan kurtulmak için özellikle biyoteknologlara çok iş düştüğünü ifade etti. İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nden konuşmacı olarak katılan Prof.Dr. Sema Birler ise “Transgenik Hayvanların Üretimi; Tavşan ve Koyunda Gen Transferi” konulu sunusunda bu teknoloji ile daha çok ve ucuz ilaç ve aşı gibi gerek insan gerek hayvanların tedavisinde kullanılan tedavi edici proteinleri üretmenin mümkün olduğunu, kendilerinin de bu alanda ülkemizdeki ilkleri başardıklarını; ancak daha kat edilecek çok yol olduğunu, yılmamak gerektiğini belirterek gençlerin inanç, sabır ve azimle her şeyi başarabileceklerini vurguladı.
Programın sonunda Biyoteknoloji Topluluğu tarafından davetli konuşmacıların adına Tema Vakfı’na bağışlanan 5’er fidanın sertifikasının ve teşekkür belgesinin yer aldığı plaketler günün anısına Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu ve Tarımsal Biyoteknoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezen Arat tarafından takdim edildi.
Tıklayınız. ...
Tıklayınız ...
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi 1992-1995 Dönemi Dekanı ve Tarla Bitkileri Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat ALTIN'ın eşi, Teknik Bilim...
Tıklayınız. ...
Üniversitemiz Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Yüksekokul Sekreteri Emin AKSAN'ın annesi Emine AKSAN vefat etmiştir. Cenazesi 19.11.2024 Salı...
Tıklayınız. ...