Öğretim Üyelerimizden Büyük Buluş
25-02-2014



Üniversitemizin de arasında yer aldığı uluslararası araştırma ekibi, sıradan misina ve dikiş ipliğinden çok güçlü yapay kas üretti. Çorlu Mühendislik Fakültesi Tekstil Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerimiz  Prof.Dr.Fatma Göktepe ve Prof.Dr. Özer Göktepe’nin imza attığı bu büyük buluş  Science dergisinin 21 Şubat 2014 tarihli sayısında yayımlandı. 

Öğretim üyelerimiz; 2012 yılı yazında davetli profesör olarak bulundukları  Amerika Birleşik Devletleri Texas (Dallas) Üniversitesi Alan G. MacDiarmid NanoTech Enstitüsü’nde yürüttükleri çalışmalar esnasında; ABD’li ekibin kullandığı, çok pahalı ve zor üretilen bir malzeme olan karbon nanotüplerin yerine çok daha ucuz ve tekstilde yaygın kullanılan naylon filamentlerle, daha yüksek performansa sahip ve kolayca uygulanabilecek yapay kasları keşfettiklerini belirttiler. Prof. Dr. Fatma ve Özer Göktepe’nin verdiği bilgiye göre, geliştirilen yapay kaslar, sadece %20 kısalabilen doğal kaslara kıyasla uzunluklarının %50’si uzayıp-kısalabilmekte olup, bu kasılma hareketini ağır mekanik yük altında milyonlarca kez tekrar edebilme özelliğine sahipler. Ayrıca dakikada on bin devir hızla dönüş yapabilen bu kaslar, aynı uzunluk ve ağırlıktaki insan kasına göre 117 kat daha fazla yük kaldırabilmektedir. İnsan saçının sadece 10 katı kalınlığındaki misinadan elde edilen yapay kaslar yaklaşık 8 kg ağırlığında bir yükü; tıpkı doğal kaslardaki gibi paralel halde yan yana yüzlercesinin kullanılması durumunda ise yaklaşık 800kg ağırlığında bir yükü kaldırabilmektedir. Yeni yapay kaslar 7.1 hp/kg mekanik iş kapasitesine sahip olup, bu değer, bir jet motorunun ürettiği mekanik güce denk gelmektedir.

Öte yandan geliştirdikleri yapay kasların elektrotermal, ısıl, ışık ya da kimyasal reaksiyon ile harekete geçirilebildiğini belirten öğretim üyelerimiz, “Söz konusu yapay kasların uygulama alanları ve sunduğu fırsatlar çok geniş” şeklinde konuştular. “Günümüzün en ileri insansı robotları, prostetik kol ya da bacaklar veya  giyilebilir  dış iskeletlerin hem ağırlık ve büyüklük, hem de kuvvet ve güç üretimi bakımından motor ve hidrolik sistemlerle kısıtlandığını” ifade eden araştırmacılara göre geliştirilen ürün, robotlar ya da dış iskeletler gibi süper insan dayanımının arandığı alanlarda kullanılabilecek. 

Ayrıca söz konusu yapay kas ipliklerinden tekstil yüzeyleri de elde ettiklerini belirten öğretim üyelerimiz, ısı değişimi ile birlikte açılıp-kapanan gözeneklere sahip ve böylelikle kendi kendine konfor ayarlama özelliği taşıyan akıllı tekstil ürünlerinin rahatlıkla elde edilebileceğini belirttiler. Diğer yandan ısı değişimine duyarlı çevresel faktörlerle harekete geçirilebilen yapay kaslar sera ya da binalarda kullanılarak, maliyetli ve gürültülü motor kullanımı dolayısıyla elektrik tüketimi ortadan kalkmış olacak.

Araştırmada yer alan uluslararası ekipte Türkiye’den Namık Kemal Üniversitesi öğretim üyeleri Dr. Fatma Göktepe  ve Dr. Özer Göktepe’nin yanısıra, Avustralya’dan Dr. Geoffrey M. Spinks, Dr. Javad Foroughi, Sina Naficy ve Dr. Gordon G. Wallace (Wollongong Üniversitesi); Kore’den Shi Hyeong Kim ve Dr. Seon Jeong Kim from (Hanyang Üniversitesi); Kanada’dan Seyed M. Mirvakili ve Dr. John D. W. Madden (British Columbia Üniversitesi); Çin’den Xiuru Xu  (Jilin Üniversitesi) ile araştırmanın yürütüldüğü Texas Dallas Üniversitesi (UTD) NanoTech Enstitüsü’nden  ise Dr. Ray H. Baughman liderliğinde Dr. S. Fang; Dr. M. Lima, Dr. M. Kozlov, Dr. Na.Li, Dr. M. J. de Andrade, Dr. J. Oh,  Dr. X. Lépro ve B. Swedlove yer alıyor.

Söz konusu araştırma, başta Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri Bilimsel Araştırma Birimi (Air Force Office of Scientific Research) ile Deniz Araştırmaları Birimi (Office of Naval Research) olmak üzere Robert A. Welch Vakfı, Bio-Yapay Kaslar için Yaratıcı Araştırma Girişimi, Kore-ABD Hava Kuvvetleri İşbirliği Programı, Avustralya Araştırma Konseyi ve Ulusal Üretim Merkezi, Kanada Keşif Desteği, NSF-Çin ortaklığı gibi çok sayıda kurum ve kuruluş tarafından desteklenmekte.

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>