Üniversitemizde ‘Deprem Farkındalık Zirvesi 2024’ Gerçekleşti
22-10-2024



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinde “Deprem ve Yapısal Tasarım Günü 8 – Araştırmadan Uygulamaya Depreme Dirençli Yapılar ve Yenilikçi Güçlendirme Teknolojileri Çalıştayı” başlıklı Deprem Farkındalık Zirvesi gerçekleştirildi.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, TNKÜ Deprem ve Yapı Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı, İstanbul Teknik Üniversitesi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, National Taiwan University ve National Center for Research on Earthquake Engineering (NCREE) iş birliği ile organize edilen çalıştay; iki oturum halinde Tekirdağ NKÜ Rektörlük Konferans Salonu ve Çorlu TSO Enis Sülün Konferans Salonunda düzenlendi.

Rektörlük Konferans Salonundaki programa Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan YÜCEER, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Gülsüm ÖZKAN ve Prof. Dr. Murat TAŞAN, Tekirdağ Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Cengiz GÜNAY, Üniversitemiz Genel Sekreter V. Öğr. Gör. Aykut BALCI, Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat ÖZYAVUZ, Trakya Üniversiteler Birliği (TÜB) Genel Sekreteri Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ARAS, Üniversitemiz akademik ve idari personeli, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Temsilcileri, Yerel Basın Temsilcileri ve öğrenciler ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Çalıştayın açılışında konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Üniversite olarak Deprem Farkındalık Zirvesi’ne ev sahipliği yapmaktan gurur duyduğumuzu belirterek, bu çalıştay dolayısıyla ülkemizin ve dünyanın en önemli sorunlarından biri olan deprem gerçeğiyle bir kez daha yüz yüze olduğumuzu vurguladı.

Konuşmasının devamında “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak, dünyanın en büyük 5. deprem ve yapı teknolojileri araştırma ve uygulama laboratuvarını ülkemize kazandıracağız” diyen Rektör Prof. Dr. ŞAHİN, “Üniversitemiz Onkoloji Hastanesi tamamlandığında Dünyada bir ilk olacak. İstanbul Teknik Üniversitesi hocalarımızın katkılarıyla, Onkoloji Hastanemizde betonarme binalarda BÖÇ (Burkulması önlenmiş çapraz) kullanımıyla yeni bir çığır açacağız. Şarköy Meslek Yüksekokulumuzda ise BÖÇ’lerin hibrit metotla güçlendirilmesiyle Türkiye’ye örnek olacak bir proje hayata geçirmek üzereyiz. Bu proje, ülkemizde deprem güçlendirme uygulamalarında yeni bir alternatif sunarak, mevcut yapı stoğunun daha güvenli hale getirilmesine katkı sağlayacaktır. Ülkemizin deprem gerçeği karşısında, üniversitemiz olarak inovatif projelere yatırım yapmaya ve bu projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Bu sayede, daha güvenli, daha yaşanabilir şehirler inşa etmek ve ülkemizin geleceğini daha güçlü temeller üzerine oturtmak için çalışacağız. Tüm bunların yanı sıra Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak sanayi iş birliği ile Tekirdağ’daki fabrikaları dayanıklı hale getirmeye başladık. Japonya’da uygulanan hibrit deprem güçlendirme tekniğiyle, Tekirdağ’daki fabrikaların depreme dayanıklılığını artırdık. 6 Şubat 2023 depremleri ardından 2 milyon m2 üretim alanına sahip fabrika, bu yöntemle güçlendirilmiştir” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, “Düzenlediğimiz bu zirve ile akademisyenler, mühendisler, mimarlar, öğrenciler ve diğer paydaşları bir araya getirerek, bilgi ve deneyim paylaşımını sağlamayı amaçlıyoruz” dedi ve Deprem Zirvesinin verimli gereceğine inandığını söyleyerek konuşmasını sonlandırdı.

Moderatörlüğünü Üniversitemiz Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Öğr. Gör. Dr. Ahmet BAL’ın üstlendiği zirvede Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan YÜCEER ve Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz GÜNAY da birer konuşma gerçekleştirdi.

Protokol konuşmalarının ardından, TNKÜ Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanı Öğr. Gör.  Dr. Ahmet BAL “TNKÜ Deprem ve Yapı Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı İnovasyon Süreci”, Tekirdağ TSO Başkanı Cengiz GÜNAY “Depreme Hazırlık Sürecinde Sanayi ve Ticaret Odalarının Etkisi ve Tekirdağ Örneği”, İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Cem ÇELİK “Binaların Yeniden Kullanımında Yenilikçi Güçlendirme Teknolojileri”, National Taiwan University Öğretim Üyesi Prof. Dr. Keh-Chyuan TSAİ “Ulusal Deprem Araştırma Merkezi'nde Burkulması Önlenmiş Çaprazlar (BÖÇ'ler) ve Burkulması Önlenmiş Çaprazlı Çelik Çerçeveler Hakkında Yapılan Araştırmalara Genel Bakış”, Yüksek İnşaat Mühendisi Bahadır ÖZCİHAN “Betonarme Binalarda BÖÇ’lerin Kullanımı ve TNKÜ Onkoloji Hastanesi Projesi” ve Yüksek Mimar Selin KOCA “Yenilikçi Güçlendirme Yöntemlerinin Kullanımına Bir Örnek: TNKÜ Şarköy MYO Güçlendirme Projesi” konulu sunumları gerçekleştirdi.

Sunumların ardından, TNKÜ Deprem ve Yapı Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı alan ziyareti ve Tekirdağ Asyaport Limanı İnşa Deprem ve Tsunami Güvenliği ile Sürdürülebilirlik Çalışmaları kapsamındaki teknik gezi ile Deprem Farkındalık Zirvesi’nin Tekirdağ NKÜ merkez kampüsündeki program tamamlanmış oldu.

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9
Namık Kemal Üniversitesi10
Namık Kemal Üniversitesi11
Namık Kemal Üniversitesi12
Namık Kemal Üniversitesi13
Namık Kemal Üniversitesi14
Namık Kemal Üniversitesi15
Namık Kemal Üniversitesi16
Namık Kemal Üniversitesi17
Namık Kemal Üniversitesi18
Namık Kemal Üniversitesi19
Namık Kemal Üniversitesi20
Namık Kemal Üniversitesi21
Namık Kemal Üniversitesi22
Namık Kemal Üniversitesi23
Namık Kemal Üniversitesi24
Namık Kemal Üniversitesi25
Namık Kemal Üniversitesi26
Namık Kemal Üniversitesi27
Namık Kemal Üniversitesi28
Namık Kemal Üniversitesi29




>