TEKİRDAĞ NKÜ, ARTAN TESCİLLİ TOHUM SAYISI İLE TARIMA GÜÇ KATIYOR
01-05-2025



Türkiye’nin önde gelen ziraat fakültelerinden Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi akademisyenlerinin, yerli ve milli tohumculuk politikası ekseninde sürdürdükleri çalışmalarla, güçlü yönü tarım olan Üniversitemizin tescillenen tohum sayısı hızla artmaya devam ediyor.

Ziraat Fakültesi, uzun yıllara dayanan araştırmaların ardından "NKÜ Lider", "NKÜ Ergene", "NKÜ Zirve" ve "NKÜ Asiya" çeşitlerinden sonra, 5. ekmeklik buğday çeşidini “NKÜ Paşaeli” adıyla 2025 yılı Nisan ayında tescil ettirdi. Makarnalık buğday çeşidi olarak da "NKÜ Ziraat" tescilli tohumlarımız arasında yer alıyor. Kısaca bugüne kadar Üniversitemizde 5 ekmeklik buğday, 1 makarnalık buğday, 2 yem bezelyesi, 1 yaygın fiğ, 1 macar fiğ, 1 koca fiğ çeşidi, 1 parlakbrom ve 1 mürdümük çeşidi olmak üzere 13 çeşit tescil edildi. Ayrıca Üniversitemiz ve Ziraat Fakültemiz tarafından ıslah çalışmaları yapılan ve özel firmalar tarafından hatları satın alınarak tescil ettirilen 9 buğday çeşidi bulunuyor.

Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı ve Trakya Tohumculuk Vadisi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TOVAM) Müdürü Prof. Dr. İsmet BAŞER; NKÜ Paşaeli çeşidinin tescil sürecinin kendisi ile birlikte Prof. Dr. Oğuz BİLGİN, Prof. Dr. Alpay BALKAN ve Arş. Gör. Dr. Damla BALABAN GÖÇMEN tarafından 2012 yılında farklı çeşitler arasından yapılan melezleme çalışmalarıyla başladığını belirtti.

Konuya ilişkin açıklama yapan Prof. Dr. BAŞER, “Bu süreçte, ileri hat düzeyine gelen çeşit adayımız Tekirdağ (Süleymanpaşa), Kırklareli (Lüleburgaz) ve Edirne de (Sarayakpınar) 2 yıl süresince bölge verim denemelerine alınmış ve bölgedeki standart çeşitler ile yarıştırılmıştır. Bölgedeki standart çeşitlerden daha yüksek değerlere sahip olduğu belirlenen çeşit adayımız, tescil edilmek üzere Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkez Müdürlüğü’ne (TTSM) gönderilmiştir. TTSM tarafından farklı lokasyonlarda yürütülen deneme sonuçlarına göre çeşit adayımız tescil denemelerinde yer alan 5 standart çeşidi tane verimi yönünden %9,1 oranında geçmiş ve NKÜ Paşaeli adıyla tescil edilmiştir.”

Prof. Dr. BAŞER açıklamasının detayında, “Beyaz taneli, kışlık, bitki boyu orta ve başaklanma zamanı orta olan çeşit, TTSM tarafından yapılan tarımsal değerleri ölçme denemelerinde lokasyonlarda elde edilmiş 716.7 kg/da ortalama verim ile 656.5 kg/da olan standart çeşitlerin ortalama verimlerini % 9.1 geçmiştir. 2022-2023 ve 2023-2024 yıllarında Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli lokasyonlarından yapılan tescil denemelerinde tane verimi 947.9 kg/da kadar ulaşmıştır. Tekrarlamalı veriler üzerinden yapılan stabilite parametreleri bakımından yüksek değerlere sahip olan NKÜ Paşaeli, bu bakımdan yüksek adaptasyon özelliğine sahiptir. Kalite değerleri incelendiğinde; bin tane ağırlığı 31.0-43.9 g, hektolitre ağırlığı 67.8-81.0 kg/hl, protein oranı % 13.9-15.3, zeleny sedimentasyon 59-61 ml, alveograf enerji 342-367 arasında değişmektedir” dedi.

NKÜ Paşaeli çeşidinin Tekirdağ NKÜ Ziraat Fakültesi adına tescil edildiğini, çeşidin roalite karşılığında tohumculuk kuruluşlarına tohumluk üretim ve satış haklarının verilebileceğini vurgulayan Prof. Dr. İsmet BAŞER, sonuç olarak üreticilere beyaz taneli, kaliteli ve yüksek verimli yeni bir alternatif çeşit sunulmuş olduğunu kaydetti.

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4