NKÜ’de ‘Gayrimenkul Değerleme Uzmanları Açısından Depremlerin Değerlendirilmesi: Sorunlar, Engeller ve Çözümler’ Çalıştayı Gerçekleşti
23-03-2023

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü öğretim üyesi ve aynı zamanda Gayrimenkul Değerleme Uzmanı ve Bilirkişisi olan Prof. Dr. Murat Selim SELVİ’nin organize edip yönettiği “Gayrimenkul Değerleme Uzmanları Açısından Depremlerin Değerlendirilmesi: Sorunlar, Engeller ve Çözümler” adlı 2. Deprem Çalıştayı Zoom platformu üzerinden çevrim içi gerçekleşti.

Toplantıya Gazi Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Jeoloji Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Şule GÖK TÜDEŞ, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi, Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Daire Başkanı Jeofizik Mühendisi-Geoteknik Sevim Avcı YENER, TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Tekirdağ Şube Başkanı Aykut AKDAĞ, Şehir Plancısı ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Ayşe Nesil ÇİÇEKLİYURT MRICS, İnşaat Yüksek Mühendisi-Gayrimenkul Değerleme Uzmanı ve Bilirkişisi Murat MARMARA, İnşaat Mühendisi-Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Abdullah UZGUR, Avukat Sadık GALİ ve Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Sezgin YILDIZ katıldı.

Toplantıda uzman konuklar tarafından “Kentleşme ve Deprem”, “Bina Yapım Sürecinde Yer ve Zemin Etüdleri ve Pratikte Karşılaşılan Hata ve Yanlışlıklar”, “Deprem Bölgesinde Ne Gibi Hasarların Oluştuğu, Genel Yapı Kalitesinin Nasıl Göründüğü ve Bunlara Neden Olan Etkenler”, “Deprem Bölgesinde Kentsel Dönüşümün Nasıl Olması Gerektiği” ,“Yapı Denetimlerinin Nasıl Yapılması Gerektiği”, Depremzedelerin Tüketici Açısından Nasıl Haklara Sahip Olup-Neler Yapabilecekleri, Depremlerde Konut ve Kira Fiyatlarında Ne Gibi Değişimlerin Yaşandığı” konuları ele alındı.

Toplantının sonunda Moderatör Prof. Dr. Murat Selim SELVİ, konukların deprem bölgesinde yaptığı gözlem ve incelemelere dayalı olarak şu bulgulara ulaşıldığını özetledi:

• Binalarda yapı malzemeleri nitelik ve nicelik olarak yetersizdir.
  • Beton dökme-demir bağlantı konusunda işçilik hataları ve yanlışlıklar söz konusudur.
  • Düzensiz tehlike saçan çıkma yapılar çoktur.
  • Yer ve zemine uygun olmayan binalar söz konusudur.
  • Kentsel dönüşümde fevkalade bir kafa karışıklığı ve vatandaşın bilerek ya da bilmeyerek aktif ve pasif direnç gösterdiği görülmektedir.
  • Kentsel dönüşümden önce deprem bölgesinde geçici konutlarda ciddi sorunlar yaşandığı (çadırkentler, konteynerler vb. alt yapı- sağlık vb. sorunlar) görülmüştür.
  • 2000 yılı öncesi yapılmış binalarda sorunların gözlendiği belirtilmiştir.
  • Yapı denetim sürecinde fevkalade ihmal ve kusurların görüldüğü belirtilerek, kentsel dönüşümde vatandaşların müteahhitlerce haksızlığa uğratılıp, güvensizlik ortamının doğduğuna dikkat çekilmiştir.

Moderatör SELVİ, çalıştayda ortaya çıkan sorunların akabinde şu hususlara (önerilere) dikkat çekildiğini belirtti:

• Bodrum katlarda su yalıtımının önemine,
  • Hangi binanın nasıl güçlendirilmesi gerektiğine,
  • Binada gerekli yerlerde “Perde Beton” kullanımına bilirkişi incelemesinden sonra karar verilmesine,
  • Binaların “Kimlik Kartlarının” oluşturulması ve “Performans Analizlerinin” kamu otoritesi marifetiyle zorunlu olarak yapılması, bu işin vatandaşın inisiyatifine bırakılmaması gerektiğine,
  • Yapı denetim sürecinin ehil ve yetkin firmalarca usulüne göre yapılması ve yasal boşlukların giderilmesine,
  • Kentsel dönüşümün bölgesel olarak doğal, tarihi ve kültürel dokuya uygun bina ve diğer sosyal yaşam alanlarıyla birlikte kamu eliyle yapılması, rantsızlaştırılması gerektiğine,
  • Kentsel dönüşümde vatandaşın bilinçlendirilmesi, ikna edilmesi, rahatsız etmeden adaletli davranılması ve maddi açıdan vatandaşın desteklenmesi gerektiğine,
  • İmar barışı uygulamalarının toplumun ve siyasilerin gündeminden kalması gerektiğine,
  • Konutların yatırım aracı olmaktan çıkarılması gerektiği, ihtiyaç dışı konutların farklı vergilendirilmesi konusunda politika geliştirilmesi gerektiğine,
  • Gayrimenkul Değerleme Uzmanları Birliği’nin konut değer tespiti konusundaki deneyimlerinin taşınmazların satış ve kira fiyat belirlemelerinde önemli olabileceği, emlak odalarının aşırı fiyat taleplerine karşı duruş göstererek “Kamu Spotu” yapmalarının önemli olduğuna,
  • Depremzedelerin henüz taksiti bitmeyen hasarlı, kusurlu olduğu tespit edilen çökmüş binalara yönelik “Gizli Ayıp”, kentsel dönüşüm sürecinde haksızlığa uğradığını düşünmeleri halinde çeşitli hakları olduğuna,
  • Deprem bölgesinde işe gidemeyenler, zarar gören işyerinde çalışmak istemeyenler, işverenlerin bazı tutum ve davranışlarına ilişkin ne tür haklarının olduğuna.