Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN Üniversite Yolunda Programına Konuk Oldu
10-06-2021



Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Bengü KANTEKİN’in sunduğu TV100 kanalında canlı olarak yayınlanan “Üniversite Yolunda” programına konuk olarak Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi hakkında merak edilen soruları yanıtladı.

Üniversite adaylarını bilgilendirmek amacıyla hazırlanan programda Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinin, eğitim olanakları, başarıları, üniversitenin uluslararası yönü, üniversite-sanayi işbirlikleri, engelsiz kampüsü, pandemi sürecinde uzaktan eğitim süreci gibi konulara değindi.

Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN’in programdaki konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesini kısaca anlatır mısınız?

2006 yılında kurulmuş bir üniversite. 2006 yılında kurulmasına rağmen şu anda 1200 akademisyeni araştırma görevlileri dahil, yaklaşık olarak 1650 idari peroneli, 49.000 mezun öğrencisi, şu anda 30 637 öğrencimiz bununla birlikte de yabancı uyruklu öğrencilerimiz mevcut. Eğitim-öğretim hayatımızdaki ismimizi günden güne hissettirecek şekilde devam etmeye çalışıyoruz.

Neden Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesini Tercih etmeli öğrenciler?

Bir kampüs düşünün önü deniz. Yan tarafı 5 kilometrelik bir sahil boyunda Altınova Barbaros Kumbağ plajları bulunduğu, hemen üst tarafında yamaç paraşütleri yapıldığı dağ,  arka tarafı da ova olan bir kampüs.  Dolayısıyla sadece İstanbul'a 1 saat mesafede. Önünde Değirmenaltı plajının olduğu bir kampüs düşünün.  Bunun yanında Çorlu Havalimanıyla, demiryolu ve karayollarının gelişmişliğiyle Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ulaşılması kolay bir eğitim kurumu. Bizim İstanbul'da günübirlik gidip gelen öğrencilerimiz mevcut.  Öğretim kadrosu hakikaten çok güçlü, her geçen gün de kalitesini arttıran bir eğitim kurumu Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi. Dolayısıyla üniversite- şehir, sanayi-üniversite bütünleşmesi olmuş son derece artı kaliteli bir eğitim sunan bir üniversite. Bunun yanında 84 öğrenci topluluğu, yaklaşık olarak 247 kalite kalibrasyonunu tamamlanmış etkin laboratuvar hizmeti olan bir üniversite.

Covid 19 tüm dünya gibi ülkemizde de eğitim ve öğretimi etkiledi. Bu süreçte Üniversitenizde alınan tedbirler ve yaşanan gelişmeler nelerdir?

Biz bir yıllık süreç içerisinde Sayın YÖK Başkanımızın talimatıyla uzaktan eğitime geçtiğimizde Türkiye'deki 19 öncü üniversiteden bir tanesi idik. Yani altyapı olarak hazırlıklıydık. Bizim başka amaçlarınız vardı ama bu sürece nasip oldu, amaçlarımızı yüzyüze eğitime geçtiğimizde kaldığımız yerden devam ettireceğiz. Dolayısıyla turizmi, kültürü, doğası, sanayisi ile her anlamda güçlü bir şehir Tekirdağ. Şu anda hemen kampüsümüzün yanı başında 260 dönümlük ormanlık arazimiz var. O araziyi sosyal olarak hem Tekirdağ halkına, akademisyenlerimize, idari personelimize ve öğrencilerimize kazandırmaya çalışıyoruz.  

Üniversite-Sanayi işbirlikleri hususunda Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi neler yapıyor?

Bizim üniversitemize de şu anda önlisans öğrencilerimiz biliyorsunuz 4 yarı  yıllıktır.  3+1 uygulanıyor. Mühendislik öğrencilerimiz de  8  yarı yıllıktır. Onlara da 7 +1 uygulanıyor. Biz bütün planlamamız yaptık. Bunların geri dönüşlerini alacağız derken tabii tüm dünyada olduğu gibi pandemi hasıl oldu. Ama bizim bütün şu anda planlarımız hazır. Şu anda sanayi ile entegre onlarca anlaşmamız var.  Tekirdağ, Çerkezköy Çorlu Kapaklı bölgesi orta ve büyük ölçekli yaklaşık 4000 işletmenin olduğu bir yer.  Dolayısıyla burada işverenlerin ona “ara eleman” diyoruz da biz ona “aranan eleman” diyoruz.  Aranan eleman yetiştirme noktasında hakikaten bu konuda ciddi çalışmalarımız var ve bunların sonuçlarını yüz yüze eğitimde zaten hemen alacağız gibi görünüyor.  Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Üniversite-Sanayi işbirliği bağlamında hakikaten çok iyi noktada.

Üniversitenizin öğrencilerine kariyer planlamalarında sunduğu tavsiyeler ve onların profesyonel yaşantıda elde ettikleri başarılar nelerdir?

Yine Kariyer Merkezimiz çok aktiftir.  Merkezimize öğrenci kardeşlerimiz istediği zaman ulaşabilirler. Çünkü işverenlerin de bize dönüşleri oluyor bu bağlamda oldukça aktif.  Öğrenci kardeşlerimiz eğitim alırken bizim 2015 yılında kurulan ön kuluçka merkezlerimizde bir yıl boyunca danışmanı ve mentorluk eğitimi alabiliyorlar orada, fikirlerini belli bir noktaya getirebiliyorlar, ardından fikir teknolojik boyutta ve üretebilme noktasına gelirse daha sonra da teknoloji transfer ofislerimizde  start-up ve bilgiyi üretmek bu bilgiyi üretmeninin yanında ticarileşmesini sağlamak noktasında çeşitli destekler var. Devletimizin ve Sanayi Bakanlığımızın ve çok büyük destekleri var. Dolayısıyla bunların hepsini biz sağlayabiliyoruz

Üniversiteniz Girişimcilik endeksinde ilk 50 içerisinde yer aldı ve Trakya’da bulunan üniversiteler içerisinde endekste yer alan tek üniversitesiniz. İzleyicilerimize bu konunun öneminden bahseder misiniz?

Özellikle son iki yıldır, Cumhurbaşkanlığı Kariyer Merkezimiz tarafından bu konuyla alakalı ciddi çalışmalar var, kariyer merkezlerine  çok büyük iş düşüyor. Bizler de zaten büyük ortak  bir portal var kariyer merkezi müdürleri tarafından bunlar kaydediyor, şu an yeri gelmişken söylemiş olayım her yıl Sayın Sanayi Bakanımızın açıklamasıyla Türkiye'deki ve girişimcilik endeksi açıklanır. 2020'nin sonlarında Sayın Sanayi Bakanımızın açıklamasıyla Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ilk 50 içerisinde olan üniversitelerin arasında yer almıştı. Bu tanbo için gururluyuz. Trakya'da ilk 50’de olan tek üniversiteyiz.  Bu arada ben hakikaten ekibime kıymetli hocalarıma çok teşekkür ediyorum. Onların başarısı bu. Tekirdağ Namık Üniversitesinin ismini daha güçlü şekilde söylemeye,  tanıtmaya, Tekirdağ ismini üniversite ismini daha yüksek levellere çıkartmaya çalışıyoruz. Eğitimin dört duvar arasının dışına çıkmak lazım. Özellikle eğitim kadrosunun çok kaliteli olması lazım. Mezun olan öğrencilerimizin öğretim elemanlarından gurur duyması lazım, yetiştirdiğimiz öğrencilerden de bizlerin gurur duyması lazım.

YÖK Başkanlığımız ve Yükseköğretim Kalite Kurulu Başkanlığımız tarafından zaten yıllardan beri üniversitelerde bununla ilgili çalışmalar yapılıyor. Bu bağlamda bizler de güçlü zayıf yönlerimizi tespit ederek yıllardan beri çalışıyoruz. Şu anda üniversitemizde kalite ve akreditasyon konusunda ciddi çalışmalar yapıyoruz, çeşitli birimlerimiz ve fakültelerimiz akredite olmuş durumdalar. Bunlar ulusal ve uluslararası kuruluşlar tarafından inceleniyor. Bu çok önemli nitelik ve kalite açısından. İkincisi bununla birlikte bizler kendimiz de Türkiye Standartları Enstitüsü'nün Bu kapsamda ISO 9001 (Kalite Yönetim Sistemi), ISO 14001 (Çevre Yönetim Sistemi) ve ISO 45001 (İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi) belgeleri ve YÖKAK (Yükseköğretim Kalite Kurulu) izleme ve akreditasyon süreçleri üzerine çalışmalarda bulunmaktayız. Bunların hepsi uluslararasılaşma anlamında çok önemli aşamalar. Yine göreve geldiğimizde 500 civarı olan uluslararası öğrencimiz bugün 1500 civarında. Bu kontenjana 30 bin öğrenci başvuruda bulundu.

Üniversitenizin toplumun çekirdeği Aile ile Kadınlara yönelik çalışmaları var mı?

Bu bağlamda ben çalışan arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bununla alakalı olarak kadın çalışmaları yüksek lisans programımızı açıktık Dolayısıyla Eylül'den itibaren inşallah öğrencilerimiz alacağız. Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimiz İlgili STK’larla KADEM’le çok ciddi çalışmalar yapıyor.  Dolayısıyla da zaman zaman seminerler yaparak zaman zaman kadınlarımızı ilgilendiren sorunlar ile alakalı Neler yapabiliriz?  Taşın altına elimizi nasıl sokabiliriz? Farkındalığımızı nasıl sağlayabiliriz?  Konularıyla ilgili arkadaşlarımızın ciddi çalışmaları mevcut. Özellikle Üniversitede kadın ve aile çalışmaları yüksek lisans programının olması Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi adına fark yaratacak.  

Üniversiteniz Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Kırkpınar Yağlı Güreş Sporcuları için kontenjan ayırmış. Bize biraz bahseder misiniz?

Tabi Tekirdağlı Hüseyin Pehlivan dediğimizde Tekirdağ'da Trakya'da bilmeyen yoktur.  1934-1942 yılları arasında üst üste 9 defa, toplamda 13 defa Kırkpınar başpehlivanı olmuş ve bu rekoru daha sonra kırılamamıştır. Bizim onurumuzdur ecdadımız. Hem onun anısını yad etmek korumak için neler yapabiliriz? Bu bağlamda Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokuluna çok teşekkür ediyorum.  Her bölüm için YÖK tarafından verilen toplam kontenjan; genel kontenjan, milli sporcu kontenjanı, sporcu özgeçmişi kontenjanı, engelli sporcu ve yabancı uyruklu öğrenciler kontenjanı olarak belirlenmektedir buna ek olarak Kırkpınar’da ilk üçe giren arkadaşlarımızı da sınavsız olarak öğrenci olarak alacağız. Bir başka ata sporumuz olarak okçuluğun da geliştirilmesine yönelik çalışmalar devam edecek. İnşallah önümüzdeki dönemden itibaren BESYO’da Geleneksel Okçuluk ve Modern Okçuluk seçmeli dersleri de vereceğiz. Biz ata sporlarımıza sahip çıktığımız için mutluyuz. Diğer Üniversitelerin de bundan sonraki süreçte bunları hayata geçireceğini tahmin ediyorum.

Engelli öğrenciler için Üniversitenizde hayatı kolaylaştırıcı ne gibi çalışmalar yapılmaktadır?

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak YÖK tarafından 2018 yılından bu yana geleneksel olarak verilen Engelsiz Üniversite Ödüllerinde okullarımızın başarısı bizlere sevinç ve mutluluk vermektedir. Bu noktada Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ödüllü bir Üniversitedir. Çalışmalarımızın sonucu olarak ödüle layık görülmekten son derece mutluyuz. Engelli bireylerin topluma katılmaları noktasında üniversiteler çok önemli bir rol oynamaktadır. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nin engelli öğrencilerin, engelsiz bir üniversite ortamında öğrenim görecekleri mekânları tasarlamak Yönetim olarak en önemli başarılarımız arasındadır.  

Öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?

Yaptığımız bütün çalışmalarda Sayın Meclis Başkanımız bizim Tekirdağ’ımızın gururu, evladı Fatiha'nın medar-ı iftiharı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP hocamızın hakikaten burada bize çok büyük yardımları var. Kendisine teşekkür ediyorum. Öğrenci kardeşlerime gelecek olursak da öğrenci kardeşlerimiz çalışsınlar,  araştırıcı olsunlar, pes etmesinler. Ama ben her zaman şunu söylerim biz eğitimciler olarak edebi, hayayı, güzel ahlakı öğrenci kardeşlerimize vermek durumundayız. Öğrenci kardeşlerim de ilk önce iyi ahlaklı insan olsunlar. Zaten gerisi onlara bir şekilde gelecektir diye düşünüyorum.

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4




>