2021 Yılı Engelsiz Üniversite Ödüllerini Almaya Hak Kazananlar Belli Oldu
05-05-2021



Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından, yükseköğretim kurumlarındaki engelli bireylerin mekânlara, eğitsel imkânlara ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık oluşturmayı ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmayı amaçlayan “2021 Yılı Engelsiz Üniversite Ödülleri” kapsamında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Turuncu Bayrak almaya hak kazandı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tarafından üniversitelerde engelsiz bir ekosistemin oluşturulmasını teşvik etmek amacıyla 2018 yılından bu yana her yıl düzenlenen “Engelsiz Üniversite Ödülleri” töreninde Üniversitemiz Çerkezköy Meslek Yüksekokulu “2021 Yılı Mekânda Erişebilirlik Ödülü” (turuncu bayrak) alırken; Üniversitemizin Fen Edebiyat Fakültesi, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Tıp Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokulu olmak üzere toplam 5 birimi de  Engelsiz Üniversite Ödülleri 2021 Aday Olmaya Hak Kazanan Üniversiteler listesinde  yer aldı.

Yükseköğretim Kurulu tarafından Engelsiz Erişim ve Engelsiz Eğitim başlıkları altında engelli öğrencilerin eğitim imkanlarına ve sosyo-kültürel faaliyetlere erişimleri konusunda farkındalık oluşturmak amacıyla katılımcı üniversitelerin başvurularının değerlendirilmesi neticesinde ödülleri almaya hak kazananların açıklandığı 2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri Törenine Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya YANIK, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ, YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak TUFAN, YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri, bütün üniversitelerin rektörleri,  ilgili rektör yardımcıları, engelli öğrenci birim sorumluları ve ödüllerin değerlendirilmesinde katkı sağlayan panelistler katıldı.

Toplantının açılışında konuşan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ, küresel salgın sürecinin birçok alanı etkilediğini ve yükseköğretim alanına da eğitim teknolojileri, uzaktan eğitim, dijital veriler, dijital beceriler, dijital dönüşüm gibi yeni eğitim paradigmalarını beraberinde getirdiğini belirtti. Bu zorlu süreçte hareket kabiliyetimizi kaybetmeden ve doğru zamanda hızlı kararlar alarak akademi ve öğrenci merkezli bir yaklaşımla “Yeni YÖK” konseptinde ulusal ve uluslararası boyutlarda yükseköğretim politikaları üretmeye devam ettiklerini sözlerine ekleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ, “Yeni YÖK” olarak bütün bu yeni ve yenilikçi girişimleri bağlamında özel önem verdikleri bir konunun da yükseköğretime girişte ve eğitim sürecinde yaşanan engelleri ortadan kaldırmak için "engelsiz erişim" ve "engelsiz eğitim" başlığı adı altında yürütülen çalışmalar olduğunu vurguladı.

Bugün itibari ile YÖKSİS verilerine göre farklı engel düzeylerindeki öğrencilerin sayısının 50 binin üzerinde olduğunu hatırlatan YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta SARAÇ, bu rakamların çok üstünde engelli öğrencimizin olduğunu ve maalesef bu durumlarını resmi makamlara bildirmediklerinden haberdar olduklarını ifade etti.

Engelli öğrencilere yönelik yapılan düzenlemelerden bahseden YÖK Başkanı Yekta SARAÇ, “Geçmiş yıllarda özel yetenek sınavı ile öğrenci alan programlarda engelli öğrencilerimiz için yükseköğretime giriş puanlarını kullanma süreleri, kontenjanların belli bir oranının (%10) bu öğrencilerimiz için ayrılması gibi konularda önemli düzenlemeler yapıldı. ‘Engelsiz Erişim’ yılı olarak kabul ettiğimiz 2016-2017 eğitim öğretim yılından bu yana yükseköğretim kurumlarında engelli bireylerin bütün mekânlara erişimleri konusunda farkındalık yaratmak ve iyi uygulamaları yaygınlaştırmak amacıyla çalıştaylar düzenlendi.” diye konuştu.

YÖK Başkanı Yekta SARAÇ’ın ardından konuşan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya YANIK ise toplum olarak farkındalık ne kadar artırılırsa, daha fazla engelli vatandaşın okulla buluşacağını ve bina ve kaldırımlar ile park ve bahçelerin herkes için ortak yaşam alanlarına dönüşeceğinin altını çizdi. YÖK tarafından 2018'de başlatılan ve 41 üniversiteye verilen "Engelsiz Program Nişanı" uygulamasında, sayının geçen yıl 116'ya yükselmesini takdirle karşıladığını söyleyen Bakan Derya YANIK, "2023 hedefleri doğrultusunda, inşallah bu nişanı almayan üniversitemizin kalmayacağına yürekten inanıyorum. Engelli bireylerin hayallerinin önündeki engelleri kaldırmak, onlara engelsiz ufuklar sunmak öncelikli hedefimizdir." ifadesini kullandı. Bakan Derya YANIK, son olarak, üniversiteler dahil, kamu kurum ve kuruluşlarını teknik ve mali yönden bakanlık olarak desteklemeyi sürdüreceklerini dile getirerek konuşmasını tamamladı.

Konuşmaların ardından ödüller hakkında bilgilendirme yapmak üzere YÖK Engelli Öğrenci Çalışma Grubu Yürütücüsü ve YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Zeliha Koçak TUFAN bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumun ardından Sayın Bakan ve Sayın YÖK Başkanı 2021 yılı Engelsiz Üniversite Ödüllerini kazanan yükseköğretim kurumlarını açıkladı.

Ödül almaya hak kazanan üniversiteleri görmek için tıklayınız 

2021 Engelsiz Üniversite Ödülleri aday üniversiteleri görmek için tıklayınız

 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>