Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan TECER, NKÜ GÜNDEM''in Konuğu Oldu
22-06-2021



Yapımcılığını Üniversitemiz Dış İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Hasan Selçuk ETİ’nin yaptığı; yönetmen ve sunuculuğunu ise Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğr. Gör. Dr. Yıldırım Onur ERDİREN’in üstlendiği ‘NKÜ GÜNDEM’ programı, Üniversitemiz YouTube Kanalı NKÜTV’de Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan TECER’i ağırladı.

Prof. Dr. Lokman Hakan TECER, Çorlu Mühendislik Fakültesini kısaca tanıtarak, öğrencilerden gelen eposta ve sosyal medya mesajları ile şekillenen soruları yanıtladı. Prof. Dr. TECER, “Fakültemiz Mühendislik Fakülteleri içerisinde en köklü fakültelerden biridir. Bulunduğu bölge itibariyle de 13 tane Organize Sanayi Bölgesi (OSB) ortasında yer alarak Türkiye ekonomisinin kalbi konumunda bir yerde, İstanbul’un hinterlandı olan bir bölgede bulunuyor. Biz bütün diğer Mühendislik Fakülteleri arasında bu konumumuz itibariyle, potansiyelimiz itibariyle ve imkânlarımız itibariyle en popüler, en iddialı fakültelerden birisiyiz” dedi.

Prof. Dr. Lokman Hakan TECER, pandemi sürecinin nasıl geçirildiğine dair soruyu “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, eğitim hayatının bu süreçten etkilenmemesi için çok hızlı tedbirler alan Üniversitelerden birisidir. Rektörlüğümüzün sunduğu imkânlar doğrultusunda biz de eğitim öğretimi yüz yüze eğitimden, uzaktan eğitime doğru kademeli olarak dönüştürdük. Uygulamalı derslerimizde ise mümkün olan derslerimiz için laboratuvarlarımızı birer stüdyoya çevirerek deneyleri, görsel süreçlere aktararak gerçekleştirdik. Diğer uygulama derslerinde ise olabildiğince uzaktan, ödevler ve araştırmalar vererek gerçekleştirdik. Yüz yüze eğitim başladığında ise telafi programlarımız olacak. Ders videosu şeklinde seyredilen deneyler önümüzdeki dönemde telafi şeklinde laboratuvarda bizzat öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirilecek” şeklinde yanıtladı.

Pandemi sürecindeki etkinlikler hakkında da bilgi veren Dekan TECER, “Fakültemizin işleyişi bu süreçte hiç kesintiye uğramadı. Bu süreçte toplantı ve etkinliklerimizi çevrim içi olarak gerçekleştirdik. Kovid bitse bile hayatımıza giren bu tarz çevrim içi etkinlikler sürecek diye düşünüyorum” dedi.

“Çorlu Mühendislik Fakültesini terci edecek öğrenci adayları için ne söylemek istersiniz?” sorusuna Prof. Dr. Lokman Hakan TECER şöyle yanıt verdi: “Üniversite bir insan hayatındaki önemli aşamalardan bir tanesi. Üniversite tercihi, hayatınızın kalanını nasıl belirleyeceğiniz bir tercih oluyor. Öğrenci arkadaşlarımızın bu bilinçle hareket etmelerini öneriyorum. Bu tercihin bir meslek seçimi olduğu unutulmamalıdır. Daha sonra kendi kabiliyetlerine göre bir yönlendirme yapılması gerekir.”

Dekan TECER, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesinin öğrenciler tarafından tercih edilme sebepleriyle ilgili olarak da “İstanbul’un yakınında, her türlü ulaşım olanaklarının ortasında, Ergene gibi önemli bir havzanın kalbinde yer alan bir Fakülteyiz. Etrafımızda yer alan 13 OSB’de bulunan firmaları sadece birer fabrika olarak görmesinler. Her birinde Ar-Ge olanakları, kariyer fırsatları, meslekleriyle ilgili uygulama imkânları bulabilecekleri bir hinterland olarak düşünsünler. Eğitim-öğretim kadromuzun da düzeyi çok yüksek. Üniversite-Sanayi işbirlikleri anlamında da çok ciddi protokollerimiz var. Biz çevremizdeki sanayinin ihtiyaç duyduğu nitelikli Mühendislerin neler öğrenmesi gerektiğini sanayiciyle beraber, Ticaret ve Sanayi Odaları ve OSB yöneticileriyle beraber belirliyoruz. 2 sene önce sektör tümleşik eğitim modeline geçtik. 4. Sınıf öğrencileri 8. Yarıyılda haftanın 3 günü sanayiye giderek kendi meslekleriyle alakalı uygulama fırsatı yakalıyorlar. Mezun olmadan daha bir iş tecrübesi kazanılması çok önemlidir. Bunu sadece tek taraflı düşünmeyin; firmalar da insan kaynağını tanıyor böylece” dedi.

Marmara Denizindeki Müsilaj sorunu ile ilgili olarak ise Dekan TECER, “Kıyılarındaki şehirlerden günlük 7-8 milyon metreküp atık Marmara’ya deşarj ediliyor. Müsilajın sebep olduğu sonuçlarla ilgili nasıl mücadele edeceğimiz konusunda, müsilajın ne olduğunu iyi bilerek yapmak gerek. Cumhurbaşkanımızın başkanlığında, Çevre ve Şehircilik Bakanlığının koordinasyonunda, YÖK’ün katkılarıyla, Üniversitemiz Rektörlüğünün destekleriyle bir takım eylem planları açıklandı. Çok doğru yaklaşımlar var. Büyük bir seferberlikle denizin yüzeyindeki deniz salyaları toplanıyor. Ama sorun sadece bununla sınırlı değil; 30 metre derinlerde müsilaj yoğunluğu var. Müsilajın kendisi kirletici değil, organik bir madde. Bunun deniz ortamında bulunması çözünmüş oksijeni tüketiyor ve deniz canlıları için önemli olan oksijenin ulaşmasını engelliyor. Dolayısıyla sadece yüzeyden değil, derinlerden de müsilajın temizlenmesi gerekiyor. Atıkların ise denize deşarjına son vermek, olmuyorsa ileri arıtmaya geçmek gerekiyor; bu ileri biyolojik arıtma olabilir ya da ileri oksidasyon olabilir ki ben ileri oksidasyondan yanayım. Bizim de bu yönde çakışmalarımız vardı önceden. Bu kapsamda reaktif oksijen üreten bir teknoloji geliştirmiştik. Bununla biz atık suların arıtılarak geri kazanılmasını hâlihazırda gerçekleştiriyorduk. Sonra müsilaj problemiyle karşılaşınca, Rektör Hocamızın görevlendirmesiyle biz de acil olarak konuyu gündeme aldık, çalışmalarımızı yoğunlaştırdık ve umut verici sonuçlar elde ettik. Müsilajın parçalandığını gördük, dahası denizlerin kaybettiği oksijeni kazandığını da gördük. Bulgularımızı ilgili makamlara sunduk” dedi. Dekan TECER ayrıca Marmara Denizindeki müsilaja bireyler olarak yapılan katkıya dair ise “Tükettiğimiz her ürün çevreye kirlilik yükü olarak yansıyor. Yaşam tarzımızdaki küçük değişikliklerin çevreye büyük faydalar sağlayacağını biz kendi zihniyetimizde kavramalıyız ve ona göre yaşam biçimimizi değiştirmeliyiz” diye tavsiyede bulundu.

Son olarak Prof. Dr. Lokman Hakan TECER, “Mevcut öğrencilerimizle yüz yüze ders yapmayı özledik. Fakültemizi tercih edecek öğrencilere ise Üniversite-Sanayi işbirliklerimizi, bölümlerimizi ve akademik kadrolarımızı iyi incelemelerini tavsiye ediyorum. Çünkü Çorlu Mühendislik Fakültesi diğer Mühendislik Fakülteleri arasında konumu ve potansiyeli itibariyle köklü bir Mühendislik eğitimi veren fakültedir. Üniversitemiz de bölgemizde farkını hissettiren bir üniversitedir. Bunları göz önünde bulundurarak ve hayatlarına ciddi bir düzen ve alan açacaklarının farkında olarak tercih yapsınlar” şeklinde konuştu.

 

Namık Kemal Üniversitesi0




>