Uluslararası Ortadoğu da Güncel Eğilimler Kongresi
07-11-2018



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ve West Asia Civilization Research Group, Faculty of Islamic Civilization, Universiti Teknologi Malaysia (UTM) iş birliği ile Uluslararası Ortadoğu'da Güncel Eğilimler Konferansı (ICCTME 2018) Kongresi Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Rektörlük Konferans Salon’da düzenlenen Kongreye Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Bangladeş İstanbul Başkonsolosu Dr. Mohammad Monirul, Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Nişancı, Malezya Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kamaruzaman Bin Yusoff, akadmisyenler ile öğrenciler katıldı.

 İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ensar Nişancı kongrenin açılışında gerçekleştirdiği konuşmasında “Bugün burada çok önemli bir olayı birlikte idrak etmek üzere bulunuyoruz. Geçen yıl başladığımız Orta Doğu konulu sempozyumlarımızın ikinci halkasını Türkiye’de gerçekleştiriyoruz. Biz biliyoruz ki Orta Doğu bugün en Dünya’nın en önemli stratejik olaylarının gerçekleştiği bir coğrafya. Bu bakımdan bu konuyu çok partnerli aktörlerimizle birlikte müşterek bir şekilde çalışmamız gerekiyor. Müşterek akıl ve enerjiyle bu devasa yükü taşıma noktasında başarılı olabileceğimize inanıyoruz. Bu noktada fikir alışverişini çok önemsiyoruz.” sözlerine yer verdi.  Prof. Dr. Nişancı “Biz bunu sadece entelektüel ve akademik faaliyetlerimizin bir paydası olarak değerlendirmiyoruz. Aynı zamanda siyaset programları yazabilecek, karar alıcıların karar vermesini kolaylaştırabilecek ürünlerin ortaya çıkmasını hedefliyoruz.”diyerek kongrenin başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

Osman Şimşek ise “Medeniyetlerin beşiği Orta Doğu 20. yüzyılda yaşanan kırılma ve işgal sürecinin bir sonucu olarak 21. yüzyıla siyasi, ekonomik ve toplumsal krizlerin mirası olarak girdi. Orta Doğu coğrafyasında vuku bulan bu sıcak krizlerden son on yılda meydana gelen büyük dönüşümler, tarihin bu dönemine şahitlik eden bizler için anlaşılması zorunlu olaylardır. Bu bağlamda Irak'ın işgali, İsrail'in Lübnan ve Filistin'de süregelen saldırıları, Arap Baharı süreciyle Tunus, Mısır, Libya ve Yemen gibi ülkelerde yaşananlar, Suriye'de katliama dönüşen iç savaş ve başta İran olmak üzere bu gelişmelerin bölgesel tezahürleri, yaşadığımız coğrafyadaki hızlı dönüşümlerin dışa yansımalarıdır.” dedi.

“Türkiye olarak bu gelişmelerin bizi ilgilendiren öncelikli yönlerinden biri de yaşananların insanı boyutudur. Bugüne kadar krizlerden etkilenen mağdurlara insani yardım ulaştırırken gerek ülkemize sığınan mültecilere gerek krizlerin yaşandığı coğrafyalarda hayatta kalma mücadelesi veren halka yönelik insani yardım çalışmaları gerçekleştiriyoruz.” diyen Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Türkiye, kimyasal silahların kullanılmasına, çocukların denizlerde boğulmasına ses çıkarmayan dünya karşısında, yerkürenin en cömert ülkesi sıfatıyla mazlumların sesi olmuştur. Türkiye Cumhuriyeti olarak Orta Doğu'daki gelişmelere kayıtsız kalmamız mümkün değildir.”

Açılış konuşmalarının ardından Bangladeş Başkonsolosu Dr.Mohammed Monirul, Kongrenin Universiti Teknologi Malaysia  Yürütücüsü Dr. Mansoureh Ebrahimi, Uluslararası Arap Akademisyenler Derneği Onursal Başkanı Samir Hafiz, Omran Stratejik Araştırmalar Merkezi Direktörü Mazen Hashim, Hindistan Aligarh Muslim University Prof. Guluham Mursaleen ve Mazen  Hashim sunumlarını katılımcılar ile paylaştı.

Konuşmaların ardından günün anısına programın gerçekleştirilmesinde emeği geçenlere teşekkür plaketi takdim edildi.

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9
Namık Kemal Üniversitesi10
Namık Kemal Üniversitesi11
Namık Kemal Üniversitesi12




>