Tohumculukta Kadının Eli ve Başarı Hikayeleri
09-03-2018



Üniversitemiz Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi (NAKSAM) ve Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB)’nin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinliği kapsamında düzenlediği Tohumculukta Kadının Eli ve Başarı Hikayeleri Programı gerçekleştirildi.

Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonunda düzenlenen programa Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Yılmaz, Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Başkanı Kamil Yılmaz, Süs Bitkileri Üreticileri Alt Birliği Başkanı Ahmet Dündar, NAKSAM Müdürü Doç. Dr. Gülen Özdemir, NAKSAM Yönetim ve Danışma Kurulu, kamu-kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, akademik personelimiz, öğrencilerimiz ve vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Doç. Dr. Gülen Özdemir, “8 Mart 1857’de başlayan emekçi kadınların mücadelesi, farkındalık oluşturulması açısından son derece önemlidir. Kadın Sorunları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak farkındalık için katkılar sunmaya çalışıyoruz. NAKSAM çalışmalarında daha çok kırsaldaki kadın ve onların ekonomik kaynaklara erişimi, örgütlenme ve kooperatifçilik alanında olan duruşu önem kazanmıştır. Toprak, Tohum ve Kadın yaşamın kaynağıdır. Bizler de bu önemli üç kaynağın birbiriyle olan ilişkisini konu alan bir sempozyum düzenledik” dedi.

Türkiye Tohumcular Birliği Yönetim Başkanı Kamil Yılmaz, “Ülkemizde sadece tarım ve tohum alanında değil her alanda kadın girişimcilerin yer almasını temenni ediyoruz. Yapılan araştırmalara göre kadın girişimcilerin yarısı ticaret sektöründe bulunmaktadır. Türkiye Tohumcular Birliği olarak her zaman kadınlarımıza ve gençlerimize destek vermekteyiz” dedi.

Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek, “Öncelikle hayatın her alanında yer alan kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü en içten dileklerimle kutluyorum. Kültürel, ekonomik ve iş hayatının ayrılmaz bir parçası ve toplumun temel taşı, ailenin ana unsuru olan kadınlar ayrıca annelik gibi mukaddes bir görevle toplumu şekillendirirken hayatın her zorluğunu da omuzlarında taşımaktadırlar. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak kadın girişimcilerin sayısının daha da artmasını ve girişimci kadınlarımızın ise çalışmalarında başarılar diliyorum” dedi.

Başarılarıyla sektöre örnek olmuş beş kadın girişimcinin kendi başarı hikayelerini anlattığı programa Büşra Yapıcı, Dr. Dilşen Oktay,  Elif Mülayim Bayrak, Özlem Arslan ve Elmas Güner konuşmacı olarak katıldı.

2017 Türkiye’nin Yöresinde Fark Yaratan Kadın Girişimci Ödülünün sahibi olan Büşra Yapıcı, yabancı sermayenin elinde olan tohumda yerli üretimi başarmıştır. Bölgesinde iş istihdamı oluşturarak bölgesinde fark yaratan kadın girişimci olmuştur.

Dr. Dilşen Oktay Balıkesir Gömeç’ te zeytin ve zeytinyağı ile ilgilenmektedir. Doktay Tarım, Gıda, Turizm Danışmanlık San. ve Tic. Ltd. Şti. nin kurucusu ve Ethem Bey zeytinyağlarının sahibidir. Zeytinyağı sektöründe birçok başarı elde eden Oktay, bölgede birçok kişiye iş istihdamı sağlamıştır.

Çiftçilikle ilgilenen Elif Mülayim Bayrak ise babasının vefatı üzerine babasının işlerini üslenmiş ve halen ailenin tarım arazilerini işlemektedir.

Özlem Aslan Antalya’ da bir fide işletmesinde işe başlamış ve 2010 yılında erkek kardeşi ile birlikte aile şirketini kurmuştur. Bugün çok sayıda fide üreterek yöresindeki halka da iş istihdamı sağlamıştır.

1990 yılında Güner Çiçekçilik firmasını kuran Elmas Güner bugün çocuklarıyla birlikte işini sürdürmektedir. 15000m2 kapalı 25000 m2 açık alanda çiçek yetiştirerek birçok kişiye de iş istihdamı yaratmıştır.

Program günün anısına toplu fotoğraf ile son buldu.

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9
Namık Kemal Üniversitesi10
Namık Kemal Üniversitesi11
Namık Kemal Üniversitesi12
Namık Kemal Üniversitesi13
Namık Kemal Üniversitesi14
Namık Kemal Üniversitesi15
Namık Kemal Üniversitesi16




>