Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Kuruldu
20-08-2019



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Spor Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi, yönetmeliği 19 Ağustos  2019 tarihli ve 30863 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak kuruldu.

Üniversitemizin 12. Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak gerçekleştireceği akademik çalışmaları ile ülkemiz ve bölgemiz sportif hayatına hizmet verecek olan Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Spor Bilimleri ve Sporcu Sağlığı Uygulama ve Araştırma Merkezi; bölgemizde spor bilimleri uygulama alanında ve konusunda eğitim vermek, sportif performansı geliştirmeye yönelik amatör ve profesyonel sporcular üzerine araştırma projeleri hazırlamak ve araştırmalar yapmak, araştırmacılara bilimsel kaynak sağlamak ve onları yönlendirmek gibi amaçlarla kuruldu.

Merkez ayrıca, spor bilimleri ile ilgili konferans, sempozyum, seminerler ve kongreler düzenleyerek yayın faaliyetlerinde bulunmak, spor bilimleri konusunda yurt dışındaki ilgili kuruluşlarla işbirliği yapmak ve bilgi alışverişi ile eleman yetiştirmede koordinasyonu sağlamak gibi hedeflere de sahiptir.

Her yaş grubu için fiziksel aktivite programları düzenlemek ve önermek, bölgemiz başta olmak üzere Türkiye genelinde spor bilimleri konusunda ilgili farklı disiplinlerle işbirliği sağlamak ve sportif yetenek seçimi taraması yaparak branşlara yönlendirmek, spor yaralanmalarının önlenmesinde koruyucu sağlık hizmeti sunmak, yaralanmış sporcular başta olmak üzere özel gruplar ve engellilere yönelik rehabilitasyon programları hazırlamak ve uygulamak, Üniversite personelinin ve bölge halkının fiziksel, sosyal ve psikolojik gelişimine katkı sağlayacak kurslar, turnuvalar ve fiziksel aktivite programları gerçekleştirmek de merkezin amaçları dahilindedir.

Bahsedilen kuruluş amaçlarını gerçekleştirmek için ise Merkez, araştırma yapmak isteyen lisans ve lisansüstü öğrencilerine önerileri konusunda uzman öğretim elemanları tarafından bilimsel araştırma zeminini hazırlama ve bilimsel ortamda sunulacak araştırmalara destek sağlama faaliyetlerinde bulunacaktır.

Yetenek seçimi taraması ile spora yeni başlayan kişilere sağlık taramaları yapılması ve uygulanacak motor testler sonucunda uygun spor dalına yönlendirilmesi planlanmaktadır. Bununla ilgili olarak ayrıca amatör ve profesyonel sporculara performans testleri uygulanarak mevcut durumlarının tespitinin sağlanması ve performansı geliştirici paket programların hazırlanması da Merkezin faaliyet alanları arasında yer almaktadır.

Spor yaralanmaları ve sakatlanmalarına karşı önleyici bilgi ve becerilerin kazandırılmasına yönelik eğitimler verilerek, sportif performans ölçümü gerçekleştirilmesi ve her yaş grubuna yönelik sportif yönlendirme hizmetlerinin sunulması da planlanmaktadır.

Merkez tarafından spor bilimleri ve sporcu sağlığı alanında çalışan antrenör, kondisyoner, masör, fizyoterapist ve doktor gibi personele sürekli eğitim programları düzenlenerek bölgenin spor bilimleri ve sporcu sağlığı konusundaki hizmet kalitesinin arttırılması arzu edilmektedir.

Merkez ayrıca, amaçları ile ilgili olarak Üniversite içinden veya dışından talep edilmesi halinde danışmanlık hizmeti vermeyi planlamaktadır.

Merkezin kurulmasıyla ilgili konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Merkezin ülke ve bölgenin sporcularına ve sportif hayatına katkıda bulunacağına inandığını belirterek hayırlı olması temennisinde bulundu.

 

 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0

Haberler & Duyurular
Arşiv



>