NKÜ Ziraatbiyotek Projesi Naip'te Tanıtıldı
15-08-2016



Üniversitemiz  Ziraat Fakültesi tarafından hazırlanan ve Trakya Kalkınma Ajansı (TRAKYAKA) tarafından desteklenen "Ziraatbiyotek Projesi" Süleymanpaşa'nın Naip Mahallesi'nde gerçekleştirilen toplantıda tanıtıldı.

Toplantıda Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Tekirdağ Milletvekillleri Mustafa Yel ve Ayşe Doğan, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Tekirdağ Ak Parti il Başkanı Cüneyt Yüksel, TRAKYA Kalkınma Ajansı  Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Dodurga,  kurum müdürleri, akademisyenler ile Naip Halkı bir araya geldi.

Projeyi tanıtan  Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, bitkisel üretimde daha verimli ürün temini için gün geçtikçe yeni yöntemlerin keşfedildiğini, Moleküler biyoteknolojik yöntemlerin de bunlardan biri olduğunu söyleyerek,  "Bu yöntem ile mevsimsel engellerden bağımsız, bir materyalden birden çok ürün alma ve ticari çoğaltım uygulamaları mümkün olmaktadır." dedi. Proje kapsamında, Milli Eğitim Bakanlığı'nın onayı ile Naip Mahallesi'ndeki okul binasının NKÜ'ye tahsis edildiğini belirten İstanbulluoğlu, şöyle konuştu:  "Ziraatbiyotek ile yörede yaygın tarımı yapılan sebzecilik için, üreticilerin ihtiyacı olan fideyi üretmek ve yine yaygın olan seracılığın gelişmesine katkı sağlamak amaçlanıyor. Burası kamu kurum ve kurumların  ihtiyaç duyduğu süs bitkilerinin, ilaç, tekstil, kozmetik ve kimya gibi sanayilerin doğal ürünlerinin temin edileceği bir yer olacak."

Proje Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Sefer Demirbaş, projenin TRAKYAKA tarafından desteklendiğini söyledi. Demirbaş, "Bitki doku tekniği ile almış olduğumuz bir bitkiden binlerce hatta 10 binlerce aynı bitkiden elde edeceğiz. Klasik tabirle bitkileri kopyalama işlemi yapacağız. Bu işlem sonucunda elde ettiğimiz fideleri hem yöre halkına hem de civarda bulunan üreticilere fide sağlaması işlemini gerçekleştireceğiz." cümlelerine yer verdi.

Naip Mahallesi Muhtarı Ferhat Ataç, "Projede emeği geçenleri mahallemiz halkı adına teşekkür ederim. Üniversitemizin oluşturduğu bu projenin amacına ulaşacağına inancımız sonsuzdur" dedi.

Ak Parti İl Başkanı Cüneyt Yüksel ise Tekirdağ'ın kalkınması için pek çok projenin gerçekleştirildiğini dile getirerek, Ziraatbiyotek Projesi ile Tekirdağ'ın  Naip ışığı aydınlanacağını söyledi.

TRAKYAKA Genel Sekreteri Mahmut Şahin, TRAKYAKA'nın 2016 yılında yaklaşık 55 projeye destek verdiğini ve "Ziraatbiyotek Projesi"nin bunlardan biri olduğunu bildirdi.

Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek, "2006 yılından  bu yana Üniversitemiz çok büyük gelişme kaydetti. Ziraat Fakültesi bu süreçte bölgemize ve ülkemize çok iyi hizmetler sağladı.  Tekirdağ, sanayi, tarım ve liman kenti olarak anılmaktadır. Üniversitemiz ile de üniversite kenti olacaktır. Trakya Bölgesinin avantajlarını fırsata çevirmeliyiz." cümlelerine yer verdi.

Tekirdağ Milletvekili Ayşe Doğan ise konuşmasında  Balkanlara açılan bir köprü, İstanbul'a yakınlığı ile avantajlı bir konumda olan Tekirdağ'da gerçekleştirilen bu projenin çok başarılı olacağına inandığını kaydederek, Bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Tekirdağ Milletvekili Mustafa Yel de Naip'te  gerçekleştirilen yeniliklerden bahsederek, Üniversitemiz, Kalkınma Ajansı ile Naip Mahallesinin el ele ortak projeler üretmesinden duyduğu mutluluğu ifade etti. Yel,  Ziraatbiyotek Projesi'nin bölgeye olan katkıları üzerinde durarak, böyle projelerin artarak devam etmesini ayrıca bölgemize ve ülkemize örnek teşkil etmesini diledi.

Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan "Gurur verici bir tablo. Türkiye Cumhuriyeti Devleti üzerinde bir köyde moleküler teknolojinin en üst seviyede laboratuvarlarıyla köy ile üniversite iç içe gerçekleştirecek bir projenin tanıtım toplantısında aranızda bulunmaktan gurur duyuyorum" sözlerine yer vererek, projenin hayırlı olmasını diledi.

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9
Namık Kemal Üniversitesi10
Namık Kemal Üniversitesi11
Namık Kemal Üniversitesi12
Namık Kemal Üniversitesi13




>