NKÜ Personeline Bilimsel Egzersiz
11-04-2017



Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) birimi tarafından desteklenen ve Namık Kemal Üniversitesi akademik ve idari personelinin katılımına açık olarak düzenlenen “Egzersiz Danışmanlığı Sonrası kişilerde fiziksel ve psikolojik bazı parametrelerin değişiminin araştırıldığı” proje 10 Nisan 2017 tarihinde başladı.

Proje öncesi katılımcılar çalıştıkları birimlerde ziyaret edilerek, vücut analizi cihazı ile vücutlarındaki kas, yağ ve sıvı oranları, kemik ağırlığı, metabolizma hızı ve vücut kitle indeksi ölçüldü.

NKÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğretim üyesi Yrd.Doç.Dr. Gözde Ersöz yürütücülüğünde yapılan ve araştırmacılar Doç.Dr. İlker Özmutlu, Okt.Serkan Aydın, Arş.Gör. Yasemin Arı, Öğr.Gör. Erhan Kara ve Okt. Tekin Öztürk ile birlikte tasarlanan projede, araştırmacılar tarafından belirlenen psikolojik bir ölçek yapılan anketler ile katılımcılara uygulandı.

Daha aktif bir yaşam tarzı kazanmak istediklerini belirten katılımcı personele proje kapsamında pedometre (adım sayar) dağıtıldı. Ayrıca profesyonel egzersiz danışmanları tarafından uluslararası arenada kullanılan ve Türkçe'ye çevirisi bu proje kapsamında gerçekleştirilen “Egzersiz Defterleri” verilerek, katılımcıların bu defterlere gün içinde aktif veya pasif olarak geçirdiği günleri, günlük adım sayılarını, dinlenik ve egzersiz anında kalp atım hızını not etmeleri talep edildi.

Katılımcılar aynı zamanda WhatsApp egzersiz grubuna dahil edilerek gün içinde kendilerine egzersizi nasıl bilinçli yapacaklarına dair bilgilendirmeler yapıldı. İki ay devam edecek olan egzersiz programı sonunda katılımcıların gün içindeki fiziksel aktivitelerini arttırmaları bekleniyor. Proje bitiminde katılımcıların vücut analizi ölçümleri tekrarlanarak bu süreçte yaşadıkları değişiklikler tespit edilecek.

İlginin yoğun olduğu projenin başlangıç egzersizi NKÜ stadyumunda gerçekleşti. Katılımcılar yaklaşık 30 dakikalık yürüyüş sonrası ısınma ve bazı yer hareketleri yaptılar. Egzersiz uygulamaları, hafta içi Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri saat 17.30-18.30 arasında NKÜ stadyumunda tüm personelin katılımına açık olarak devam edecek.

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3




>