NKÜ’da TÜİK Veri Araştırma Merkezi Tanıtıldı
15-11-2017



Üniversitemizde, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Edirne Bölge Müdürlüğü’nde kurulan Veri Araştırma Merkezi (VAM) tanıtımı ile “TÜİK Mikro Verilerine Nasıl Erişilir?” konulu konferans gerçekleşti.

Üniversitemiz Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe TÜİK Edirne Bölge Müdürü Kenan Çelebi, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. İhsan Soysal, Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Fatih Konukcu, akademisyenler, kurum ve kuruluş temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü Ekonomik Araştırmalar Grup Sorumlusu Halil Emecen tarafından kurum ve Veri Araştırma Merkezi’nin tanıtımı gerçekleştirilerek mikro veriye araştırmacıların nasıl erişebileceğine dair bir sunum yapıldı. Verilerin nasıl toplandığı, nasıl sunulduğu ve erişiminin nasıl gerçekleştiğine dair gerçekleşen sunumda veri setleri, veri kullanım ücretlendirmesi, kimler veri talebinde bulunabilir, araştırmacıların yükümlülükleri, veri gizliliği, yaptırım ve cezalar gibi konulara değinildi.

Ardından söz alan Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek yüksekokulu Öğretim Görevlisi Dr. Umut Erksan Şenalp ise veri setini kullanan bir akademisyen gözüyle TÜİK’in sunduğu veri setinin kalitesi, detay boyutu, firma seviyesindeki mikro veriler, toplulaştırılmış veriler, uluslararası yayınlarda aranan bir kriter olan ve TÜİK’in de sağladığı az keşfedilmiş veri setleri ve bölge üniversitelerinden artık bu verilere TÜİK Edirne Bölge Müdürlüğü’nden ulaşabilmenin sunduğu fırsatlar ile birçok firmanın yıllarca gözlemlenmiş olma durumu olan panel verinin avantajlarına değindiği “Kullanıcı Gözüyle VAM” konulu bir sunumda bulundu. 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4




>