Geleneksel Türk Sanatları ve Okçuluk Mirasımız Konulu Konferans Gerçekleştirildi
06-12-2019



Üniversitemiz Okçuluk Topluluğu tarafından Marmara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki KUŞOĞLU’nun konuşmacı olarak katıldığı “Geleneksel Türk Sanatları ve Okçuluk Mirasımız” konulu konferans gerçekleştirildi.

Rektörlük Konferans Salonunda gerçekleştirilen programa Süleymanpaşa Kaymakamı Harun KAYA, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI,  Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail YILMAZ, kamu kurum ve kuruluşların yöneticileri ile akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Tevfik SÜTÇÜ, Koordinatörlüğünü yaptığı Okçuluk Topluluğu hakkında bilgi verdi. SÜTÇÜ, “Topluluğumuzun kuruluş felsefesi kadim Türk tarihinin unutulmaya yüz tutmuş pek çok sportif ve kültürel değerleri arasında yer alan geleneksel Türk Okçuluğunu canlandırmak, yaşatmak ve gelecek nesillere tanıtmaktı. Bu doğrultuda Okçuluk Topluluğumuza şu ana kadar 600 öğrenci katıldı. Bu öğrencilerin bazılarını lisanslı sporcu olarak Ulusal ve Uluslararası müsabakalara gönderdik. Sizlerin de ata sporumuzu öğrenmeniz ve çeşitli aktivitelere katılmanızı temenni ederim” dedi.

Programın konuşmacısı olan  Prof. Dr. Mehmet Zeki KUŞOĞLU, okçuluğun tarihçesi, Türklerde okçuluk hakkında bilgiler vererek okçulukta kullanılan kompozit yayı, ok çeşitleri, zihgir, bilek siperi, puta atışları, menzil taşları gibi kavramları katılımcılar ile paylaştı. KUŞOĞLU, Divan Şiirinde yer alan okçuluk konularının işlendiği eserlerden örnekler vererek okçuluğun edebiyatta da önemli yeri olduğunu belirtip, sanatın doğumdan ölüme kadar hayatın her alanında yer aldığını vurguladı. Sanatın hayatın bir parçası haline getirilmezse sanatkarın yalnızlığa terk edileceğini ve sanatın yok edilmiş olacağını dile getirerek, bu manada üniversitelerin rolünün büyük olduğunu ifade etti.

Program sergi ziyareti ve fotoğraf çekimiyle son buldu.

 

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6




>