Fikri ve Sanayi Mülkiyet Hakları Bilgilendirme Toplantısı Gerçekleşti
06-12-2017



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi’nin dördüncüsünü gerçekleştirdiği ve “Fikri ve Sanayi Hakları” ile “Patent Bilgilendirme ve Patent Yazımı” konulu bilgilendirme toplantısı Üniversitemizde gerçekleşti.

Ziraat Fakültesi Konferans Salonunda, Destek Patent firmasından Hakan Özcan’ın sunumu ile gerçekleşen toplantıya akademisyenler, NKÜ Teknokent ve bölgeden firma temsilcileri ile öğrenciler katıldı.

Hakan Özcan, fikri ve sınai haklar arasındaki farkları anlatarak başladığı konuşmasında “Eser hakları dünya çapında geçerlidir. Sınai hakların ise tescili şarttır ve ülkeseldir. Biz patent, marka ve tasarım açısından bakıyoruz. Örneğin ilaçta patent kalktığı durumda Ar-Ge duruyor. Bu durumda toplu ölümler, bebek ve yaşlı ölümleri artıyor. Japonya, ABD ve Almanya’da çok sıkı patent kanunları var. Patent sisteminin olduğu yerlerde sanayi daha güçlü” dedi ve “Buluşçuların yaptıkları genelde maalesef biçimsel değişiklikler oluyor. Fonksiyonellik pek yakalanamıyor” diye ekledi.

Konuşmasında “Coğrafi İşaretler”e de değinen Hakan Özcan “Coğrafi bir bölgeye ait doğal ürünler, tarım, maden ve el sanatları ile sanayi ürünlerinin geliştirilmesi ve korunması coğrafi işaret tescili ile mümkündür. Bir bölgenin isminin ekine ürünü koyuyorsunuz. Bu size tekel hakkı, yani başkasına ürettirmeme hakkı vermiyor. TSE gibi, TÜV gibi düşününün. Üretim şartlarını belirlemeye yarıyor”

Farklılık ve faydanın patent getirdiğini ifade eden Hakan Özcan, son olarak buluş sahiplerinin hakları, sır tutma yükümlülükleri ve patent stratejilerine değindi.

Toplantı sonunda NKÜ Teknokent yetkilileri tarafından, patent başvurusunda bulunacak akademisyenlere yüzde 50, öğrencilere ise yüzde 100 finansal desteğin yapılacağı belirtildi.

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3




>