Aydınlan-Aydınlat Projesi Hayata Geçti
25-10-2016



Üniversitemiz Çerkezköy Meslek Yüksekokulu ve Türkiye Beyazay Derneği Tekirdağ Şubesi işbirliğinde “Aydınlan Aydınlat” ismiyle görme engellilere yönelik hazırlanan gönüllü kitap okuma projesi hayata geçti.

Görme engelliler için Sesli Kitap, işitme engelliler için de Dijital kitap oluşturma çalışmalarının yapılacağı Aydınlan Aydınlat Stüdyosu’nun açılış törenine, Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, Çerkezköy Kaymakamı Metin Kubilay, Namık Kemal Üniversitesi Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Can Burak Şişman, Siyasi Parti, Kamu Kurum ve kuruluşları ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından konuşan Beyazay Derneği Tekirdağ Şube Başkanı Adnan Şahin, bu projenin anlamının görme engellilere yönelik gönüllü kitap okumak olduğunu belirterek, “Öğrenci arkadaşlarımız, belli vakitlerde stüdyoya girerek, kitap okuyacak ve sesli kitaplar oluşturulacak.” dedi.  

Üniversitemiz Çerkezköy Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Can Burak Şişman, Beyazay Derneği’nin öncülüğünde başlatılmış olan “Aydınlan Aydınlat” projesinin ikinci aşamasını yüksekokulu bünyesinde öğrencilerle birlikte yürüteceklerini belirterek, “Bu projemiz kapsamında engellilerimizin ihtiyaçlarına yönelik olarak sesli kitap ve dijital kitap oluşturmak amaçlandı. İlkini bizim kurduğumuz Aydınlan Aydınlat Stüdyosu’nun, bütün üniversitelerde kurulmasını diliyorum.” diye konuştu.

Programda konuşan Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, “Elinizde bir kitap var bakıyorsunuz okuyorsunuz. Peki, iki gözü de görmeyen ben nasıl okuyacağım o kitabı. O yüzden bu proje çok hayırlı bir hizmet. Bir de enteresan bir şey var, verirken alınan bir durum var. Öyle ki öğrenci arkadaşlarımız kitabı kendisine de okumuş oluyor, ben de istifade ediyorum. Daha sonra benden sonra birçok insan istifade ediyor.” dedi.

Törende konuşan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek ise üniversite bünyesinde 33 engelli olduğunu belirterek, “Bu zamana kadar yaptıklarımız ulaşım konusundaki yatırımlardı. Şimdi yeni bir ufuk açıyoruz. Amacımız engelli kardeşlerimize her konuda yardımcı olmaktır. İnşallah bu projeyi Çerkezköy’de uygulamaya başladık, kampuste de benzer bir projeyi uygulayacağız. Peyder pey diğer ilçelerimizde de uygulamak için harekete geçeceğiz. Bu projede emeği geçen, katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu.

Rektör Şimşek’in ardından konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy, Türkiye nüfusunun yaklaşık yüzde 13 ‘ünü ilgilendiren bir meseleden bahsediyoruz. Bu engelli kardeşlerimizin bir şekilde hayatın nimetlerine bizim kadar rahat ulaşmalarını sağlayabilmek, onların maddi ve manevi anlamda her alanda hayatlarını daha erişilebilir bu kıymetlere, bu değerlere daha erişilebilir yapmanın sadece ve sadece kamunun sorumluluğunda yürüyemeyecek kadar önemli bir iş olduğunun bilincindeyiz.” diye konuştu.  

Programda konuşan Tekirdağ Valisi Mehmet Ceylan ise, kendilerini onurlandıran ve gururlandıran bir çalışmanın başlangıcını yapacaklarını belirterek, “Beyazay Derneği’nin temsilcileri ile NKÜ’nün ortaklaşa düzenledikleri Aydınlan Aydınlat projesi hayata geçecek ve görme engelli vatandaşlarıma yönelik olarak onların da gelecekteki hayatlarını daha da kolaylaştıracak bilgilere daha rahat erişebilmelerini sağlayacak olan çalışma biraz sonra hizmete geçecek. İnşallah bunun meyvelerini görme imkanı elde edeceğiz.” dedi.

Çerkezköy Meslek Yüksekokulu’nda oluşturulan Okuma Stüdyosu’nun kurdelesi kesilerek,  hayırlı olması temennisinde bulunuldu.  

Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9
Namık Kemal Üniversitesi10
Namık Kemal Üniversitesi11
Namık Kemal Üniversitesi12
Namık Kemal Üniversitesi13
Namık Kemal Üniversitesi14
Namık Kemal Üniversitesi15
Namık Kemal Üniversitesi16
Namık Kemal Üniversitesi17
Namık Kemal Üniversitesi18
Namık Kemal Üniversitesi19




>