NKÜ, YÖK''ün Girişimiyle Kurulacak Tarım ve Hayvancılıkta Yüksek Teknoloji İçin Türkiye''nin İlk Ortak Araştırma Merkezlerinden Birinin Kurucu Ortağı Oldu
04-02-2021



Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) girişimi sayesinde üniversitelerin güçlerini birleştirmesiyle 3 stratejik alanda Türkiye'nin ilk ortak araştırma merkezleri kurulacak. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi de “Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”nin kurucu ortağı olarak bu güç birliğinde yerini aldı.

YÖK'ün girişimi ile TBMM Genel Kurulunda geçtiğimiz nisan ayında kabul edilen yasal düzenleme ile önemli bir adım atılmıştı. Bu düzenlemeye göre ilaç, aşı ve tohum gibi stratejik önem taşıyan projelerin desteklenmesi için alanında öne çıkan üniversitelerin güç, bilgi ve tecrübelerini birleştirebilecekleri ortak araştırma merkezleri kurulması öngörülüyordu. Yükseköğretim Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından üniversitelerden ortak araştırma merkezlerinin açılması yönünde YÖK'e yapılan müracaatların değerlendirilmesi sonucunda ülkemiz için öncelikli ve stratejik alanlar olan “hayvancılık sektöründe dijital teknolojiler”, “gıda arzı güvenliğinde dijital teknolojiler” ve “jeotermal ileri sera teknolojileri” olmak üzere 3 alanda faaliyet gösterilmesi planlanan ortak uygulama ve araştırma merkezlerinin kurulması YÖK tarafından uygun bulundu.

Bu kapsamda Kırklareli Üniversitesi koordinatörlüğünde, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi ve Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi ortaklığında “Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi” kurulacak. Merkezde gıda, tarım ve hayvancılık alanları birbirleriyle bağlantılı olarak ele alınacak. Yeterli, sağlıklı, güvenilir ve besleyici gıdaya fiziksel ve ekonomik bakımdan sürekli erişimi sağlamak amacıyla bilimsel çalışmaların yürütüleceği merkezde, gıda arzı güvenliği konusunda yenilikçi politikalar ile yerli ve milli çözümler üretmek; tarım, gıda ve hayvancılıkta yeni teknolojiler geliştirmek; gıda alanında kaynakların etkin ve verimli kullanımını sağlamak; kırsal kalkınmayı ve uluslararası piyasalarda rekabet edebilirliği sağlamak hedefleniyor.

Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN konu hakkında yaptığı açıklamada “YÖK'ün bu girişimi sayesinde yasal alt yapısı oluşturulan üniversitelerin güçlerini birleştirmelerine imkân tanıyan mevzuat çerçevesinde yeni merkezler kurulmaya devam ediliyor. Ülkenin gıda, tarım ve hayvancılık gibi stratejik alanlarında üniversitelerimiz güç birliği yaptı. Bu sayede Türkiye'nin öncelikli 3 alanında yüksek teknoloji geliştirilecek. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak bizim de kurucusu olduğumuz “Gıda Arzı Güvenliği ve Dijitalleşme Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”nde gıda arzı kapasitesinin artırılması için ileri teknikler geliştirilip, gıda arzı güvenliği ve bu alandaki dijitalleşmeye dair uygulamalar gerçekleştirilecek” dedi.

Rektör ŞAHİN, “Merkezde, sektördeki yenilikçi yaklaşımlar ve dijitalleşme ile daha fazla üretken bir sektör oluşmasına katkı sağlanacak ve ürün geliştirmeye yönelik Ar-Ge projeleri yürütülecek. Merkezimizde ayrıca, ulusal hedef ve politikalar kapsamında öncelikli olarak belirlenen alanlarda ileri teknikler kullanılarak bilimsel ve teknolojik gelişmeye katkı sağlayan çalışmalar yapılacak” şeklinde konuştu.

Üniversitelerin gerçekleştirdiği güç birlikleri kapsamında ilk olarak Gazi, Ankara ve Ortadoğu Teknik Üniversitelerinin Ar-Ge faaliyetleri için “Nörobilim ve Nöroteknoloji Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi" (NÖROM) YÖK'ün onayının ardından kurulmuştu. Kurulacak diğer merkezler ise şöyledir: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi koordinatörlüğünde, Ankara Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesi ortaklığında kurulacak “Jeotermal İleri Sera Teknolojileri ve Üretim Teknikleri Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi koordinatörlüğünde, Hacettepe Üniversitesi ve Kırklareli Üniversitesi ortaklığında kurulacak “Hayvancılık Sektöründe Dijital Teknolojiler Ortak Uygulama ve Araştırma Merkezi”

 

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7




>