2019-2020 Akademik Yılı Büyük Bir Coşkuyla Başladı
08-10-2019



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, 2019-2020 Akademik Yılına Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’un teşrifleriyle gerçekleştirilen tören ile büyük bir coşkuyla başladı.

Törene Tekirdağ Valisi Aziz YILDIRIM, Tekirdağ Milletvekili Mustafa YEL, Garnizon Komutan Vekili  Piy. Alb. Barış PARIN, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir ALBAYRAK, Tekirdağ Cumhuriyet Başsavcısı Güngör KARAKOÇ, Adalet Komisyonu Başkanı Naci ERGİN, Süleymanpaşa Belediye Başkanı Cüneyt YÜKSEL, 1. İdare Mahkemesi Başkanı Türker KARAVAİZOĞLU, 2. İdare Mahkemesi Başkanı Murat KAL, Vergi Mahkemesi Başkanı Ersin ERYILMAZ, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Baro Başkanı Av. Sedat TEKNECİ, vali yardımcıları, kaymakamlar, ilçe belediye başkanları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, STK temsilcileri, akademisyenler ile öğrenciler katılım gösterdi.

Değirmenaltı Yerleşkesi Rektörlük Konferans Salon’da gerçekleşen açılış töreni, Üniversitemiz Türk Müziği Devlet Konservatuvarı tarafından sunulan müzik dinletisi eşliğinde başladı.

Törenin açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, “Gerçek anlamda bir bilim yuvası olan üniversitemizde, bir akademik yıl daha başlıyor. Bugün yeni akademik yıla “merhaba” demenin heyecanını ve kıvancını hep birlikte yaşıyoruz. Hepiniz, 2019-2020 Akademik Yılı Açılış Törenimize hoş geldiniz. Kıymetli Meclis Başkanım, Üniversitemizin bilime, ülkemize ve bölgemize dinamizm katarak ileriye taşıyan yatırım ve projelerini size sunma fırsatı vermenizden, yoğun programınız arasında Üniversitemize teşrif edip onurlandırarak, akademik yıl açılış heyecanımızı bizimle paylaştığınız için teşekkür ederim.” sözleri ile başladı.

Rektör ŞAHİN “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi göreve geldiğim 9 aylık süre içerisinde Balkanlardaki sesimizi, kendimizi daha iyi nasıl hissettiririz, oradaki sorunlara ya da çözüm odaklarına bir katkıda bulunabilir miyiz olgusuyla Tekirdağ’da Balkanlardaki kardeşlerimiz için üniversite sunmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Bununla ilgili olarak YÖK ile irtibat sağlayarak Türkiye’de sadece iki üniversitede olan Balkan kontenjanı hakkını çok şükür Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi de kazanarak 3 üniversiteden biri olmuştur.  Şu anda 918 olan yabancı uyruklu öğrenci sayımızı bu sayede ilk dört yıl sonunda 5000’e çıkarmayı hedefliyoruz. Fen Edebiyat Fakültemizde Balkan Dilleri Bölümü açmak için gerekli hazırlıkları tamamladık. Yine Aralık ayında Tekirdağ Tarih Bilincinde Buluşanlar Derneği işbirliği ile Rumeli Tekirdağ Göç Çalıştayı yapmayı planlıyoruz.  Mevcut Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimizin yanı sıra Rumeli Araştırmaları Enstitüsü kurulum çalışmalarımız devam ediyor. Bu anlamda başvuru dosyamız YÖK’ün onayını bekliyor. 2020 yılı içerisinde KADEM ile ortaklaşa Uluslararası Rumeli Sempozyumu, bunun devamında da inşallah daha güzel çalışmaları hayata geçirmeyi planlıyoruz.” dedi.

Rektör ŞAHİN “Üniversitemiz, sosyal sorumluluk ve bilimsel üretkenlik misyonu çerçevesinde, Araştırma ve Uygulama Hastanesi ile Bölge halkımıza daha rahat bir ortamda sağlık hizmeti sunarken her geçen gün sağlık hizmetlerinin genişletilmesi ile Hastanemiz Bölgemizde sağlık alanında önemli bir üs konumuna gelmiştir.  Sağlık alanında atılan yeni adımlarımız arasında Geleneksel Alternatif Tıp Uygulamaları Merkezinde (GETAT)  Ozon Uygulama, Sülük Tedavisi, Hacamat uygulaması, Sağlık Tarama Aracımız ile halkımıza ücretsiz sağlık hizmeti, gebe okulumuz, Kanser hastalarımıza her Cuma “Sanatla Terapi”, cumartesi günleri yarım gün poliklinik hizmeti bulunmaktadır. ÇOCUK DOSTU HASTANE misyonunu benimseyerek Çocuk Sağlığını çok önemsiyoruz. Çocuklarımız artık hastanemizde ameliyathaneye akülü arabalarla eğlenerek gidiyor; böylece ameliyat korkusunu ve stresini üzerlerinden atıyorlar. Onlar için hastanemiz içerisine oyun alanı yaptık. Mutlu olsunlar diye oyuncak dağıttık. Geleceğimiz olan çocuklarımız için ne yapsak azdır.”

“2018-2019 yılında University Ranking by Academic Performance (URAP) tarafından yapılan 2000 Yılından Sonra Kurulan Üniversiteler Genel Sıralaması’nda Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, başarısını yukarılara taşıdı. Üniversitemiz, 2000 yılından sonra kurulan üniversiteler arasında 11. sırada yer aldı.  TÜBİTAK öncülüğünde oluşturulan "2018 Yılı Girişimci ve Yenilikçi Üniversite Endeksi" sonuçlarına göre 207 Üniversite arasında Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi 49. sırada yer alarak büyük bir başarıya imza atmıştır. Üniversitemiz, 2006 yılından sonra kurulan devlet üniversiteleri arasında listeye giren iki üniversiteden biri olmuştur. Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR) tarafından gerçekleştirilen Öğrenci Dostu Üniversite Şehirleri Sıralaması 2018’de güzel Tekirdağımızdan öğrencilerimizin memnun olduğunu öğrendik. Tüm illerin yer aldığı memnuniyet sıralamasında Tekirdağ 6. sırada yer adı. Hemşerilerimize Üniversitemize teveccühlerinden dolayı, öğrencilerimize de memnuniyetlerinden dolayı çok teşekkür ederiz.”  sözlerine yer veren Rektör ŞAHİN: “NKÜ Teknopark, Trakya Kalkınma Ajansı, Trakya Bölgesi’ndeki Ticaret Borsaları ve tohumculuk firmalarının işbirliği ile Türkiye’de Teknoparklar içerisindeki ilk yerli ve milli tohum şirketini, Trakya Tohum A.Ş.’yi kurduk. 39 ortaklı büyük bir proje olan ve bilimsel çalışmaları Trakya Bölgesindeki özel sektör ile buluşturarak, “yerli ve milli tohumculuğu” hayata geçirmek için kurulan Trakya Tohum A.Ş. ile Tekirdağ bölgesi, tohumculuk üssü olma yolunda büyük bir adım atmıştır.”

Rektör ŞAHİN, gerçekleştirilen çalışmalar ve planlanan projeler hakkında bilgi vererek, Üniversitemizin kısa sürede bu seviyeye ulaşmasında katkı sağlayan herkese teşekkür ederken konuşmasını “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi bir bilgi, teknoloji ve yaratıcı düşünce ile araştırarak ve övünerek bilim üretme yeridir. Öğrencilerimizi ülkemizi daha üst seviyelere çıkarmak için analiz ve gözlem gücü yüksek, görüşlerini uygarca açıklayabilen Türkçemizi doğru kullanan sosyal çevresiyle iyi iletişim kuran tarihimize ve kültürel değerlerine bağlı, başkalarının haklarına saygılı olarak en büyük katkıyı yapacaklarına inancım tamdır. Göreve geldiğimiz günden bu yana bizlere verdiği katkılardan dolayı TBMM Başkanım Kıymetli Hocam Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’a, Sayın Valime, Sayın Milletvekillerime, değerli il protokolüne, akademik ve idari personelimize ve öğrenci arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Vatan Şairi Namık Kemal’in dediği gibi ‘Bize gayret yaraşır, merhamet Allah'ındır. Hükmü ati ne fakirin ne de şeyhin şahındır.’ gayret bizden başarı ve zafer Allah’tan diyoruz.” sözleri ile bitirdi.

2019-2020 Akademik Yılı açılış töreni TBMM Başkanı Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’a bilim, teknoloji, sanat, kültür ve sosyal hayatın gelişmesi yolunda ve üniversitemiz temel değerleri doğrultusunda, seçkin hizmet ve katkılarda bulunmasından dolayı alınan Üniversitemiz Senato Kararı gereğince Fahri Doktora ünvanı takdimi ve cübbe giydirme töreni ile devam etti.

Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP “Rektörümüzün şahsında Üniversite yönetimine Fahri Doktora ünvanı için teşekkür ediyorum. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesinden fahri doktora ünvanı almayı çok kıymetli değerli bulduğumu ifade etmek isterim.” diyerek duyduğu memnuniyeti ifade etti.    Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP Üniversitemizin 2019-2020 Akademik Yılının ilk dersini vererek “18 milyonun üzerinde öğrenci sayımız var üniversitelerimizde de 7 milyon öğrencimiz mevcut, Türkiye Dünyadaki 143 ülkenin nüfusundan daha fazla öğrenciye sahip bir ülke. Bu en önemli gücümüz. Yeni bir dönem başlıyor, bu eğitim öğretim döneminin vatanımız için, milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Doğup büyüdüğüm memleketim olan Tekirdağımıza büyük bir değer katan Namık Kemal Üniversitemizin akademik yılı açılış töreninde beraber olmaktan ayrıca bir memnuniyet duyduğumu ifade etmek isterim. Namık Kemal, bizim tarihimizdeki ayrıcalıklı şahıslardan birisidir. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi de böyle tarihimizdeki önemli sahsiyetin ismini taşıması sebebiyle hem imtiyazlıdır hem de sorumluluk üstlenmektedir. Bu üniversitemizde okuyan tüm öğrencilerimizin öncelikle bilmesi gereken şey, Namık Kemal’in hayatı, fikirleri ve tarihi duruşudur. Üniversitemizin de bu noktada “Vatan Şairi” Namık Kemal’i ihmal etmediğini, çalışmalara özel önem verdiğini biliyorum.” diyerek Namık Kemal’in fikirleri hakkında bilgilerini paylaşarak tarihimizdeki yeri ve önemine değindi.

Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP, “Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi bu günkü modern Türkiye’nin iftihar kaynaklarından birisidir. Abdülhamithan, Gazi Mustafa Kemal Atatürk hangi hedeflere ulaşmak istedilerse biz de aynı hedeflere ulaşmak için gece gündüz gayret gösteriyoruz. Devletimizi ve milletimizi tam bağımsız ve hür hale getirerek istikbale taşımak istiyoruz. 81 vilayette açtığımız üniversitelerin gayesi de budur. Türkiye’nin yarınlarda duyacağı nitelikli insan gücüne cevap verebilmek için üniversiteler açılmıştır. Namık Kemal Üniversitesinin 13 yıl gibi kısa bir zaman içerisinde 10 Fakülte, 3 enstitü, 3 yüksekokul, 1 konservatuvar, 11 meslek yüksekokulu, 12 araştırma ve uygulama merkeziyle öğretim hizmeti vermesi tüm bütün Tekirdağ için bir gurur kaynağıdır. Bugüne kadar 55 bin gencimiz bu üniversite sıralarında eğitim görerek mezun olmuştur. Öğretim görevlilerimiz tarafından aklın ve bilginin ışığında yetiştirilen 29 bin gencimiz de öğrenim hayatlarına devam ediyor. Bu tablo ile iftihar ediyoruz.” sözlerine yer verdi.

Program, Vali Aziz YILDIRIM ve Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN tarafından günün anısına TBMM Prof. Dr. Mustafa ŞENTOP’a takdim ve fotoğraf çekimiyle son buldu.

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9
Namık Kemal Üniversitesi10
Namık Kemal Üniversitesi11
Namık Kemal Üniversitesi12
Namık Kemal Üniversitesi13
Namık Kemal Üniversitesi14
Namık Kemal Üniversitesi15
Namık Kemal Üniversitesi16
Namık Kemal Üniversitesi17
Namık Kemal Üniversitesi18




>