2. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi Yapıldı
02-05-2016

“CERRAHİ” temalı 2. Ulusal Tıp Öğrenci Kongresi, 23-25 Nisan 2016 tarihleri arasında Namık Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Topluluğu tarafından üniversite rektörlük binasında gerçekleştirildi. Toplamda 8 öğretim üyesi, 12 öğrenci sunumu ve 12 poster çalışması yapılan kongreye Namık Kemal Üniversitesi’nden 154, 23 faklı okuldan 113 kişi katılım gösterdi. Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi dekanı Prof. Dr. Abdülaziz GÜL'ün  açılış konuşması yaptıktan sonra "GEBELİK FİZYOLOJİSİ VE GEBELİKTEKİ FİZYOLOJİK DEĞİŞİKLİKLER" konulu sunumuyla başlayan kongre, değerli hocalarımızın oturumlara katılımıyla devam etti.

Genel  Cerrahi, Beyin ve Sinir Cerrahisi,Göğüs Cerrahisi,Pediatrik Cerrahi,Kalp Damar Cerrahisi,Üroloji  başlıklarındaki oturumlarda birçok hoca ve öğrenci sunumuna ev sahipliği yapılan kongrede, günümüz sağlık politikaları sebebiyle tıp öğrencileri tarafından tercih edilme oranının düştüğü,hak ettiği yeri ve değeri göremeyen cerrahi branşının daha iyi anlaşılmasını sağlamak,bu branşın eğlenceli taraflarını gösterip mevcut ve geliştirilen yöntemler hakkında fikir sahibi olmalarını sağlamak hedeflenmiştir.

Genel Cerrahi konulu ilk oturumumuz aynı zamanda oturuma başkanlık yapan  Doç.Dr.Sibel Özkan Gürdal’ın “ Preoperatif Hazırlıklar “sunumu ile başladı.Ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi  Dönem 3 öğrencisi İbrahim Halil Esen’in “KARACİĞER PATOLOJİLERİNİN HASTANE VERİ TABANINDA TARANMASI” konulu sunumu ile oturum devam etti.Öğle yemeğinden önceki son sunumu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Dönem 3 öğrencisi Ege Yılmaz gerçekleştirdi.”MULTİPL PRİMER MEME VE KOLON TÜMÖRLERİ” sunumu,katılımcı hocalar ve konukların soruları ile genel cerrahi oturumu tamamlandı.

2. Oturumumuza başkanlık eden, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Kalp ve Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Enver Dayıoğlu, “KALP CERRAHİSİNE GİRİŞ” konulu  interaktif sunumuyla kongremizi onurlandırdı. Sunumunun yanında hocamızın eğlenceli sohbeti,renkli kişiliği ve tarif edilemez öğrenci sevgisi  ile tüm katılımcılar keyifli bir oturuma tanıklık etti. Bahçeşehir Üniversitesi Dönem 1 öğrencisi Burhan Yokuş’un “İLERİ DERECE KALP YETMEZLİĞİNDE YENİ CERRAHİ YÖNTEM YAPAY KALP” konulu sunumu ile devam eden oturumun kapanışını, sözlü sunumda 3. olan Trakya Üniversitesi Dönem 6 öğrencisi Oktay Dokuz,”PERİFERİK DAMAR YARALANMALARINA ACİL YAKLAŞIM” sunumu ile yaptı. Okulumuz hocalarından Doç.Dr.Cenk Murat Yazıcı’nın başkanlığında Üroloji başlığı altındaki günün son oturumuna  “14 MART NEDİR?” konulu geniş kapsamlı ve tarihi bilgilerle donatılmış video ile başladık. Trakya Üniversitesi Dönem 5 öğrencilerinden Ali Yıldız’ın “EREKTİL DİSFONKSİYON” konulu sunumu ile devam eden oturum Namık Kemal Üniversitesi Dönem 3 Öğrencisi Büşra Dayar’ın “ENDOMETRİYUM KANSERİ “konulu sunumu ile sona erdi.

24 Nisan Pazar günü bilimsel programına Pediatrik Cerrahi oturumu ile başlandı. Prof.Dr.Ebru Yeşildağ’ın değerli sunumu sonrası salondaki katılımcıların soruları ile interaktif bir oturum gerçekleştirildi. Kongre sözlü sunum 1.si Gülhane Askeri Tıp Akademisi Dönem 4 öğrencisi Burak Bilgili’nin “EV KAZALARI” konulu sunumu ile devam eden oturum sözlü sunum 2.si olan Namık Kemal Üniversitesi dönem 1 öğrencisi Deniz Demir’in “Akut Batının Nadir Fakat Komplike Bir Nedeni :Over Torsiyonu” sunumu ile tamamlandı.Yrd.Doç.Dr.Mustafa Ömür Kasımcan’ın başkanlığındaki Beyin ve Sinir Cerrahisi oturumuna Gülhane Askeri Tıp Akademisi Dönem 3 öğrencisi Hikmet Oğuz’un “Akut Lenfoblastik Lösemiye Sekonder Dev Sağ Frontal Aspergilloz Apsesi”  ve Namık Kemal Üniversitesi Dönem 1 öğrencisi Şafak Şahin’in “Çocukluk Çağında Hidrosefalinin De Eşlik Ettiği Serebral ve Karaciğer Kist Hidatiğin Nadir Birlikteliği” sunumu ile tamamlandı,bu bölümde misafir hocamızın da katkıları ile verimli bir oturum yapıldı.

Son oturumumuzda oturum başkanı Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı’ndan Doç.Dr.Oğuzhan Özyurtkan’ın sunumu sonrası Gülhane Askeri Tıp Akademisi Dönem 4 öğrencisi Ufuk Ünsal “ Göğüs Cerrahisi’nde Robot Teknolojisi” konulu ilgi çekici sunumu ile oturumu kapattı.Sütur atma,kalp diseksiyonu,işaret dili eğitimi,EKG eğitimi,smear alma,kan alma,salsa-tango,akciğer grafisi okuma çalıştayları ile kongre bilimsel programı pazar günü için tamamlanmış oldu.

Kongremizin son gününe Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Başkan Yardımcısı Prof.Dr.Talip Gül ‘ün “Jinekolojide Cerrahi “ konulu sunumu ile başladık.Yapılan ödül töreni ile bilimsel programımızı tamamladık.3 gün boyunca faklı sosyal programlarla,tıp fakültelerinde eğitim gören öğrencilerin tanışmaları,paylaşımlarda bulunmaları ve yoğun sınav dönemleri arasında biraz olsun stres atıp eğlenmeleri amaçlandı.

Bir sonraki neslin doktorları olmak için çıktığımız bu yolda kendimizi geliştirmemize katkı sağlayan,bu tür etkinliklere destek veren hocalarımızın hepsine teşekkürlerimizi borç biliriz.