18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 99'uncu yıldönümü dolayısıyla Üniversitemizde etkinlikler gerçekleştirildi.
Üniversitemiz Öğrenci Konseyi tarafından Öğrenci Yemekhanesi’nin karşısına kurulan çadırda öğrencilere “Çanakkale Şehitlerinin son menüsü buğday çorbası, hoşaf ve ekmek dağıtıldı. Öğrenci Konseyi tarafından Çanakkale ruhunu insanlara hissettirmek olduğu belirtilen etkinliğe öğrencilerin ilgisi büyük oldu.
18 Mart Şehitleri Anma Günü ve Çanakkale Deniz Zaferi etkinlikleri, Ziraat Fakültesi Konferans Salon’da düzenlenen “I. Dünya Savaşı’nın 100’üncü Yılında Çanakkale Zaferi” konulu konferans ile devam etti. Konuşmacı olarak Fatih Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İlbey Özer’in katıldığı konferansta Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şefik Kurultay, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, öğretim üyeleri ile öğrenciler bulundu.
Konferansın açılışında Dünya Savaşlarının 100 yılı ile Çanakkale Zaferinin 99. Yılı yıldönümünün bir arada kutlandığını belirten Üniversitemiz Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Cafer Ulu, o dönemin koşullarından bahsetti.
İstiklal Marşı ve Saygı duruşunun ardından Yrd. Doç. Dr. İlbey Özer, 1. Dünya Savaşı’nın nedenleri ve Osmanlın İmparatorluğu’nun savaşa katılması hakkında bilgilerini katılımcılara aktardı. Çanakkale’nin geçilmesi ile İstanbul’a ulaşan düşman donanmasının Osmanlı İmparatorluğu’nu savaş dışı bırakmak istediğini kaydeden Özer, Çanakkale Cephesinin önemini belirtti.
Avustralya’dan Çanakkale’ye gelen Anzakların kıtalararası bir savaşa dahil olarak savaşmasının bir İngiliz propagandası olduğunu aktaran Özer, “Afgan olduğu düşünülen 2 Müslüman 1.Dünya Savaşı başlayınca Osmanlı’nın yanında yer alacağız diye Avustralya’ya karşı çıkıyor. Aralarında o tarihe kadar hiçbir husumet olmayan iki milleti savaştırmak için, İngilizler bu tür asılsız iddiaları propaganda aracı olarak kullanmıştır” dedi.
Çanakkale Savaşı’nın en önemli özelliklerinden birinin savaş tarihi açısından pek çok yeniliğin kullanılması olduğunu belirten Yrd. Doç. Dr. İlbey Özer, tarihte ilk denizaltının kullanıldığı savaş olduğunu belirtti. Özer, “Teknoloji ile donatılmış Dünya’nın yenilmez olduğu düşünülen İngiliz Ordusu’nun Çanakkale’de geri çekilerek Amiral Fister ve Churchill’in istifa etmesine neden olmuştur. Tarihte ilk kez bu kadar küçük bir coğrafyada bu bu kadar insan çarpışmıştır. Üç neslimiz bir arada savaşmıştır. Ve biz bir neslimizi tamamen kaybetmişizdir. Bütün bunlara rağmen çok kısa bir süre sonra İstanbul işgal edilmiştir. O halde neden bu kadar insan şehit edildi? Sorusuna en önemli cevap Cumhuriyetin kurulması olmuştur. Çanakkale Savaşları’ndaki başarımız Milli Mücadele’nin de temelini oluşturmuştur.” dedi.
Konferans, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Şefik Kurultay’ın günün anısına İlbey Özer’e teşekkür plaketi takdim etmesiyle son buldu.
Etkinlikler kapsamında Ziraat Fakültesi Girişinde “Arşivlerin ışığında Çanakkale Savaşları” konulu sergi açıldı.
Tıklayınız. ...
Tıklayınız ...
Üniversitemiz Ziraat Fakültesi 1992-1995 Dönemi Dekanı ve Tarla Bitkileri Bölümü Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat ALTIN'ın eşi, Teknik Bilim...
Tıklayınız. ...
Üniversitemiz Hayrabolu Meslek Yüksekokulu Yüksekokul Sekreteri Emin AKSAN'ın annesi Emine AKSAN vefat etmiştir. Cenazesi 19.11.2024 Salı...
Tıklayınız. ...