105. Yılında Kût''ül Amâre Zaferi Paneli Düzenlendi
04-05-2021



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (BALKAM) tarafından '105. Yılında Kût'ül Amâre Zaferi' konulu panel Zoom üzerinden çevrimiçi gerçekleşti.

Moderatörlüğünü BALKAM Müdürü Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ'ın gerçekleştirdiği ve İstanbul 29 Mayıs Üniversitesinden Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya TÜRKMEN'in konuk katılımcı olarak yer aldığı paneli Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yılmaz ÇAKICI ve  akademisyenler takip etti.

BALKAM Müdürü Doç. Dr. Sezai ÖZTAŞ, “1916 yılında Irak Cephesinde kazanılan Ku’ül Amare Zaferi, Osmanlı Devleti’nin 1. Dünya Savaşı’nda yazdığı büyük bir kahramanlık destanı olmasının yanında Çanakkale Zaferinden sonra ikinci büyük zaferdir.” sözlerine yer vererek günün önemine dikkat çekti.

Dr. Öğr. Üyesi Zekeriya TÜRKMEN, “Bin 500 yıllık İngiliz tarihine ilk defa böyle bir yenilgiyi Osmanlı devleti yazdırmıştır. İki sene süren 1. Dünya Savaşı boyunca böylesine bir yenilgiye şahit olmadı. Osmanlı Kut seferi sırasında 350 subay, 10 bin erini şehit vermiştir. Fakat buna karşılık 5 general 481 subay ve 13 binden fazla er esir alınmıştır. Bu esirleri kurtarmaya gelen İngiliz birlikleri de 30 bin kayıp vererek geri döndüler. Türk sebatının İngiliz inadını ve gururunu kırdığı ilk zafer Çanakkale, ikincisi en ciddisi ve son olanı da Kutü’l-Amare’dir. Irak cephesinde 29 Nisan 1916 tarihinde kazanılan Kut’ül Amare Zaferi, Birinci Dünya Savaşı’nda Osmanlı Ordusunun zor şartlar altında Çanakkale’den sonra İngilizlere karşı kazandığı ve bir İngiliz tümeninin bütün personeli ile esir alındığı eşsiz bir zaferdir. Bu zafer hem yerli hem de yabancı basında geniş yankı uyandırmıştır.” diyerek kazanılan zaferin önemine dikkat çekti.

Rektörümüz Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, panel sonrasında gerçekleştirdiği değerlendirme konuşmasında “Kût'ül Amâre Zaferi hakikaten hiç unutmayacağımız ve unutturmayacağımız bir gün. Bu bağlamda vermiş olduğu bilgiler için Zekeriya Hocama çok teşekkür ediyorum. İnşallah pandemi bir an önce sona erer ve Zekeriya hocamızı Üniversitemizde ağırlamak isteriz. Bu vesileyle Balkan Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezimize, Fen Edebiyat Fakültemize ve tüm katılımcılara çok teşekkür ediyorum.” sözlerine yer verdi.

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5
Namık Kemal Üniversitesi6
Namık Kemal Üniversitesi7
Namık Kemal Üniversitesi8
Namık Kemal Üniversitesi9




>