Üniversitemize Tarımsal Meteoroloji ve Diğer Çevresel Koşulları İzleme İstasyonu Kuruldu
15-03-2019



Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Ziraat Fakültesi ve Barilla A.Ş.’nin 2 yıldır ortaklaşa yürüttüğü “Uluslararası Sürdürülebilir Makarnalık Buğday Üretimi Projesi” kapsamında Namık Kemal Üniversitesi Merkez Kampüsü Ziraat Fakültesi’ne “Tarımsal Meteoroloji ve Diğer Çevresel Koşulları İzleme İstasyonu” kuruldu.

Yürütücülüğünü Üniversitemiz Ziraat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İsmet BAŞER, Doç. Dr. Korkmaz BELLİTÜRK ve Dr. Öğr. Üyesi Harun HURMA’nın birlikte yaptığı “Uluslararası Sürdürülebilir Makarnalık Buğday Üretimi Projesi”nin geleneksel toplantısında  Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İSTANBULLUOĞLU, Barilla A.Ş. adına Sacit ALTAY (Satın alma müdürü), Kemal KESKİN (Satın alma yöneticisi), Volkan BAYRAKDAR (Satın alma yöneticisi), Gustova SAVINO (Purchasing senior manager), Emillio FERRARI (Purchasing director), Ronchi CESARE (Purchasing director) ve Matteo RUGGERI (Climate station expert) bir araya  geldi.

Ziraat Fakültesi Konferans Salon’da gerçekleştirilen toplantıda Barilla A.Ş. Yöneticileri projeden ve bugüne kadar yürütücülerin yaptığı başarılı çalışmalara ilişkin duydukları memnuniyetti dile getirerek, iş birliklerini arttırmak istediklerini kaydettiler.

Üniversitemizde kurulan “Tarımsal Meteoroloji ve Diğer Çevresel Koşulları İzleme İstasyonu” ile çeşitli ölçümler (hava sıcaklığı, hava nemi, toprak nemi, güneşlenme, yağmur vs.) yapılarak, elde edilen veriler otomatik olarak uzaktaki sunucuya gönderilerek bitki ve toprağa ait; gübreleme dönemi, gübre çeşidi, ilaçlama dönemi, ilaç çeşidi ve markası, sulama zamanı, sulama suyu miktarı, don ve kırağıya karşı uyarı bilgileri üretip, üretici ve sistem yöneticisi için karar destek mekanizması oluşturması amaçlanıyor.

Bu istasyon ile Üniversitemiz kampüsündeki ortalama 6 km alanda ekilen, dikilen bitkilerin tarımsal ihtiyaçları belirlenerek otomatik olarak kontrolü sağlanacak ve büyük bir tarımsal veri tabanı oluşturulacak. Proje kapsamında bir el kitabı ve çeşitli akademik makaleler üretilerek ve yayımlanacak Projenin resmi internet web sayfası http://sustainablefarming.nku.edu.tr olup, güncellemeler bu link üzerinden paylaşılmaktadır.

 

 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>