Üniversitemizde 15 Temmuz Kalkışması ve Türkiye’de Darbeler Tarihi Konulu Konferans Düzenlendi
19-07-2017



Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından 15 Temmuz gecesi ülkemizin birliği ve beraberliği için cesaretleriyle, dirayetleriyle, canları pahasına vatan hainlerini bozguna uğratan, demokrasi tarihine isimlerini altın harflerle yazdıran şanlı şehitlerimizi anma programı kapsamında “15 Temmuz Kalkışması ve Türkiye’de Darbeler Tarihi” konulu konferans düzenlendi.

Konuşmacı olarak Üniversitemiz Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğr. Gör. Nuran Koltuk’un katıldığı konferansta Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Osman Şimşek, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Şefik Kurultay ve Prof. Dr. İsmail Yılmaz ile çok sayıda akademik ve idari personel bir araya geldi.

Rektörlük Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Osman Şimşek, “Türk tarihine baktığımızda çok sayıda acı hadiselerin yaşandığını görüyoruz. Ama 15 Temmuz gibi aşağılık ve haince yapılan bir hareketi tarihimiz boyunca görmedik, bilmiyoruz da. Türkiye Cumhuriyeti gerek jeopolitik konumu gerekse coğrafi konum itibari ile önem arz eden bir ülke. Ama dış güçler durmuyor, hainlerle işbirlikçileriyle Türkiye’yi dizayn etmek istiyorlar.  Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla geçmişte eşi benzeri görülmemiş bir kararlılıkla halk sokaklara inerek hainlere ve işbirlikçilere fırsat vermedi. Halkımız kendini tanklara, uçaklara ve silahlara karşı siper ederek, kahramanca mücadele ederek milli idareye ve demokrasiye sahip çıktı. Bu hareketleri ile dünyaya örnek oldu. Tarihte eşi benzeri olmayan bir hadisedir. Cenabı Allah bize bu günleri tekrar yaşatmasın. Bu vesileyle; milletimizin ve devletimizin bekası için 15 Temmuz gecesi ve terörle mücadelede hayatını feda eden tüm şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyor, gazilerimizi minnetle yâd ediyor ve Büyük Türk Milletine milli iradeye kararlı bir şekilde sahip çıktığı için şükranlarımı sunuyorum.” sözlerine yer verirken; programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Öğr. Gör. Nuran Koltuk ise gerçekleştirdiği sunumunda Türk tarihi boyunca çok sayıda darbe yaşandığını söyleyerek “Gönül arzu ederdi ki böyle kötü bir günü hiç yaşamamış ve hiç anmamış olsaydık.” dedi.  “Bir ülkede baskı kurarak, zor kullanarak veya demokratik yollardan hükümeti istifa ettirmek veya rejimi değiştirecek şekilde yönetimi devirme anlamları taşımaktadır” sözleriyle darbenin tanımını yapan Koltuk, Türk tarihindeki tarihsel sürecini aktardığı darbelerin ciddi anlamda toplumu ekonomik, siyasi ve kültürel açıdan geri bıraktığını ifade etti. Nuran Koltuk, “15 Temmuz darbe girişiminin önlenmesinde Sayın Cumhurbaşkanımızın çağrısının halk nezdinde karşılık bulması son derece etkili olmuştur. 15 Temmuz artık toplumda darbenin kimler tarafından hangi gruba karşı yapılırsa yapılsın, bunu önemsiz kılan ve ne olursa olsun kendi geleceğine sahip çıkmaya çalışan bir toplumsal tavrın ortaya çıktığının göstergesidir. Bir tarihçi olarak darbe sayfasının canı gönülden kapanmış olmasını temenni ediyor ve bu güne kadar vatan savunmasında kaybetmiş olduğumuz tüm şehitlerimizi rahmetle ve minnetle anıyorum” dedi.

Konferans günün anısına Prof. Dr. Osman Şimşek’in Öğr. Gör. Nuran Koltuk’a Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Resim Bölümü öğrencilerinin yapmış olduğu üzerinde 15 Temmuz Darbe Girişiminin seyrini değiştiren Şehit Ömer Halisdemir’in resminin bulunduğu anı tabağını takdim etmesiyle sonlandı.

 

 

Namık Kemal Üniversitesi1
Namık Kemal Üniversitesi2
Namık Kemal Üniversitesi3
Namık Kemal Üniversitesi4
Namık Kemal Üniversitesi5




>