Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN Üniversitelerin İstihdamdaki Yeri ve Rolü Konulu Panelde Konuştu
27-02-2020



Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, 25 Şubat 2020 Salı günü “Trakya Kariyer Fuarı” kapsamında Trakya Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen “Üniversitelerin İstihdamdaki Yeri ve Rolü” konulu panelde konuştu.

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığı’nın himayelerinde “Yetenek Her Yerde” temasıyla Balkan Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen panele; Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mümin ŞAHİN, Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.  Erhan TABAKOĞLU, Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat MURAT ve Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman ÖZDEMİR konuşmacı olarak katıldı.

Panelde konuşan Rektörümüz Prof. Dr.  Mümin ŞAHİN, Toplumların gücünün eğitimli bireylerle ölçüldüğünü, üniversitelerin endüstri ve ekonominin ihtiyaç duyduğu işgücünü yetiştirme sorumluluğunun da olduğunu dile getirdi. Eğitimin birçok alana katkısı olacağını, “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın!” geleneğinden geldiklerini ifade eden Üniversitemiz Rektör Prof. Dr. ŞAHİN “Üniversitelerin temel görevi, toplumun ihtiyaç duyduğu nitelikli bireyleri yetiştirmek ve bilimsel çıktılar üretmektir. Örneğin, yüksek katma değerli ürünleri konuşursak, bir otomobilin kilogram fiyatı 40, bir tabletin 1000, kanser tedavisi için kullanılan biyoteknolojik ilaçların kilogram fiyatı ise 27 milyar dolardır. İşte bugün bu noktada, üniversiteler önemlidir. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi olarak biz de 3+1 ve 7+1 İş Yeri Uygulama Eğitim Sistemine geçtik. Bu konuda yaklaşık 50 firma ile protokol imzaladık. Sanayinin ihtiyaç duyduğu işgücüne katkı vermek amacındayız. Girişimcilik İndeksi’nde ilk 50’deyiz, yerimizi korumak istiyoruz. Trakya Tohum A.Ş adında yerli ve milli üretim yapan bir birlik oluşturduk, yakında güzel gelişmeler olacağının müjdesini veriyorum. BİYOTEK isminde bir de laboratuvarımız var, burada hedefimiz yılda 1 milyon çiçek ve bitki üretimi. ” dedi. Tekirdağ’ın tarım ve sanayideki avantajını öğrenciler için faydaya dönüştürmeye çalıştıklarını da ifade eden Prof. Dr. ŞAHİN, öğrencilere daha iyi bir eğitim, daha iyi bir yaşam ve daha iyi istihdam olanakları sağlamak istediklerini belirtmesinin ardından katılımcıların Mübarek Üç Aylarını ve şimdiden Regaip Kandilini kutlayarak konuşmasını sonlandırdı.

Trakya Üniversitesi Rektörü Erhan TABAKOĞLU ise üniversitelerin nitelikli insan gücü yetiştirmenin yanı sıra istihdam gücü de sağladığını ifade ederek konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Bugün üniversitemiz bünyesinde akademik ve idari olmak üzere 4200 personel çalışıyor. Bu sayı bölgemiz açısından düşünüldüğünde ciddi bir iş gücü. Geçen yıl Teknik Bilimler kapsamında 3+1 eğitim modeli ile uygulamaya giden öğrencilerin %52’si iş teklifi aldı. Böylelikle öğrencilerimiz daha eğitim hayatındayken iş tecrübesi kazandı. Bakanlığımız da tüm bölümlerin staj imkânını kolaylaştıracağı yönünde müjde verdi. Bu, öğrencilerin öğrendiklerini uygulayarak mezun olacakları anlamına geliyor. Biz artık nereye gitmek istediğini hayal etmiş; oraya donanım ekleyerek gitmeyi hedefleyen öğrenciler istiyoruz. Siz talep ettiğiniz sürece biz gerekli desteği sağlamaya hazırız. Biz, ‘Asgari ücretle çalışırım. Ne iş olursa yaparım’ diyen öğrenci istemiyoruz. Biz, ‘Girişimcilik hayali kuran, kendi işinin patronu olmak isteyen öğrenciler” istiyoruz. Bunun için öncelikle bilgi ardından da fikir olması gerekiyor”. Üniversite bünyesindeki uygulama ve araştırma merkezleri hakkında da bilgiler veren Rektör TABAKOĞLU, bu merkezlerde sunulan imkânları da öğrencilerle paylaştı.

İstihdamın konusunun eğitim – öğretim alanına dâhil olduğunu söyleyen Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat MURAT, Üniversitelerdeki temel amacın eğitim – öğretimde, araştırmada ve Üniversite – Sanayi işbirliğinde başarı olduğuna dikkat çekti.  Öğrencilerin mezun olduğunda iş piyasalarının talep ettiği nitelikli iş gücüne sahip olması gerektiğini de hatırlatan Prof. Dr. MURAT, “Bizlere burada büyük görev düşüyor.  Sizlerin istihdama katılabilmeniz için hepimiz çaba göstermeliyiz. Bu anlamda ülkemiz kadar eğitim – öğretim sistemimiz de dönüşüyor. Ülkemiz, ekonomik ve sosyal anlamda en hızlı dönüşen ülkeler arasındadır. Bizler de bu alanda istihdama yönelik iş yerinde uygulamalı eğitime çok önem veriyoruz. Meslek Yüksekokullarında 3+1; lisans programlarında da 7+1 eğitim sistemini benimsiyoruz. Bu sistem özellikle Meslek Yüksekokullarındaki öğrencilerimiz için büyük bir fırsat. Bizler, Üniversite – Sanayi işbirliği kapsamında lisansüstü öğrencilerimizi de sanayiye entegre ettik. Bu hususta protokoller imzaladık. Dolayısıyla istihdam anlamında adımlar atmaya devam ediyoruz. Günümüzde iş odaklı platformlar çok önemli. Üniversiteler bir yandan iş gücü piyasalarına istidam imkânı sağlarken diğer taraftan da istihdam piyasalarına yeni ufuklar açacak bilimsel alt yapı da üretiyor. Topluma yön verecek nesiller Üniversitelerde yetişir. Bu alanda YÖK’ün de kalite anlayışı, uluslararasılaşma ve girişimcilik odaklı çalışmaları mevcut. İnsan araba gibidir. Arabanın bir motoru bir de direksiyonu vardır. İnsanın da motoru bilgisi, direksiyonu da ahlakı ve erdemidir. Bizim ahlaklı, erdemli, bilgili ve piyasalara odaklanmış gençlere ihtiyacımız var” dedi.

Panelde konuşan Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bülent ŞENGÖRÜR, istihdamın arttırılmasının eğitim – öğretimin kalitesine bağlı olduğunu ifade ederek bu hususta öğretim elemanlarına, idari personele ve öğrencilere yönelik memnuniyet anketleri yapıldığını belirtti. Anketlerden gelen dönüşlere bağlı olarak Üniversitenin değerlendirildiğini aktaran ŞENGÖRÜR şunları söyledi: “Stratejik olarak belirli alanlarda uzmanlaşmak istedik. Bunun için de Kariyer Uygulama ve Araştırma Merkezimizi kurduk. Merkezimizde verilen eğitimlere çok önem veriyoruz ve şuana kadar 280 eğitim verdik. Bizim burada temel amacımız Üniversite-Sanayi iş birliği ile öğrencilerimizin iş ve staj imkânlarını belirleyerek ilgili alanlara yönlendirmek. Son olarak Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Projesi’ kapsamında ‘GIDA’ alanında ihtisaslaşacak yükseköğretim kurumu olarak belirlendik. ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Programı’ nda pilot üniversiteler arasına girmiş bulunmaktan gurur duyuyoruz. Kırklareli Üniversitesi olarak ‘Gıda’ alanında, hem Kırklareli’ne hem de bölgeye hitap etmeyi hedefliyoruz. Bu konuda da hem maddi hem de manevi anlamda ciddi destek alacağız”.

Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Süleyman ÖZDEMİR, Trakya Üniversiteler Birliği’nin Türkiye’de yükseköğretim alanında en aktif çalışan birlik olduğunu ve bu birlikteliğin bir meyvesi olarak Trakya Kariyer Fuarı’nda bulunmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. Öğrencilerin, üniversiteyi bitirdiklerinde birer iş sahibi olmasını umduklarını ve bu fuarların bu umuda kapı açtığını ifade eden Prof. Dr. Süleyman ÖZDEMİR “Üniversite olarak eğitim öğretimde, araştırma geliştirmede başarılı olmak istiyoruz. Eğitim öğretim dediğimizde istihdam bu alana giriyor. Üniversitelerin en büyük görevi, iş piyasalarının ihtiyaç duyduğu donanımlı bireyleri yetiştirmek. Üniversitelerin bu görevinin yanında öğrencilerimizin de çok çalışarak ellerinden gelen gayreti göstermesi gerekiyor. Öğrencilerimizin istihdam edilebilirliğini artırmak için hepimizin çaba göstermesi gerekiyor.” sözlerine yer verdi.

 

 

Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0
Namık Kemal Üniversitesi0




>